Illatos bárányhús spenóttal recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 100 perc
Megnézték: |
Ez a csábító curry a csilitől inkább csak kellemesen csípős lesz, mintsem tüzes. Indiai módra, basmati rizzsel, chapattival és frissen készített paradicsomos-uborkás chutneyval (indiai mártással) tálalva rendkívül egészséges.
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 2 db apróra vágott vöröshagyma
- 4 db összezúzott fokhagymagerezd
- 1 db meghámozott és összevágott gyömbérdarab (5 cm-es)
- 1 db kicsumázott és felszeletelt piros csilipaprika
- 2 kiskanál őrölt fűszerpaprika
- 2 kiskanál őrölt kömény
- 2 kiskanál őrölt koriander
- 0.5 kiskanál őrölt fahéj
- 8 db zöld kardamom magja összezúzva
- 2 db babérlevél
- 2.25 dl zsírszegény natúr joghurt
- 1.5 dl víz
- 45 dkg kockára vágott sovány, kicsontozott bárányhús
- 2 db nagy, darabolt paradicsom
- 22.5 dkg friss bébiparaj
- 4 evőkanál felaprított friss korianderzöld
- néhány szál friss koriander a díszítéshez
- bors ízlés szerint
Elkészítés
Egy nagy lábasban felforrósítjuk az olajat. Beledobjuk a hagymát, a fokhagymát és a gyömbért, majd gyakori kevergetés mellett a kétféle hagymát aranysárgára pirítjuk.
Hozzáadjuk a csilit, a fűszerpaprikát, a köményt, a koriandert, a fahéjat, az összezúzott kardamommagot, a babérlevelet és a borsot. Közepes lángon gyorsan összekeverjük, majd hozzáöntjük a joghurtot és a vizet. Beletesszük a kockára vágott bárányhúst, jól elkeverjük, majd lefedjük a lábast, és 1 óra 15 percig csendesen főni hagyjuk, amíg a hús megpuhul.
Beletesszük a paradicsomot, a spenótot és a felaprított friss korianderzöldet. Időnként megkeverve néhány percig főzzük, amíg a paradicsom megpuhul, és a spenót megfonnyad. Kivesszük a babérlevelet. Korianderhajtásokkal díszítve tálaljuk.
Tipp:
Az alap curryszószban megfőzhetünk más húsokat és zöldségeket is. A felkockázott, bőr nélküli csirke- és pulykamellfilé éppen olyan finom, mint a sovány, kicsontozott sertésborda. Lassú tűzön 40 perc alatt megpuhul. A vegyes zöldség curry – félbe vágott újburgonyából, karfiolrózsából, felszelt sárgarépából és paszternák darabokból – szintén nagyon ízletes. Összesen 67,5 dkg zöldség kell hozzá; főzési ideje30 perc. Paradicsomos saláta A curryhez kínáljuk. 4 hosszúkás paradicsomot, 1/2 uborkát, 1 kis vöröshagymát, 1 kicsumázott, zöld húsú csilipaprikát és 4 evőkanál friss korianderzöldet apróra vágunk és összekeverünk.
Miért egészséges?
A kardamom segíthet megszüntetni az emésztési problémákat, például a székrekedést, a széltolulást, a gyomorgörcsöket és a böfögést, valamint megakadályozza a gyomorsav visszaáramlását a nyelőcsőbe.
A recept tápértéke:
Energia 325 kcal, zsír 19 g (ebből telített 7 g), fehérje 28 g, szénhidrát 11 g, nátrium 219 mg (só 0,54 g), élelmi rost 2,5 g., Jó káliumforrás (1000 mg)