Indiai grillezett csirkemell recept

Indiai grillezett csirkemell
2 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
3665

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A tandoori ételek a legegészségesebb indiai fogások közé tartoznak, mivel a húst agyagkemencében sütik meg zsiradék nélkül. Otthon a grillsütőben ugyanígy elkészíthetjük. A sovány csirkemelleket krémes raitával tálaljuk. Köretként főtt rizst vagy naan kenyeret adunk hozzá.

4 személyre

  • 4 db csirkemellfilé-szelet egyenként kb. 14 dkg
  • citrom- vagy limonellagerezdek a tálaláshoz
  • néhány szál friss korianderzöld a díszítéshez
  • napraforgóolaj a kenegetéshez

A raitához:

  • 3.5 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 1 db uborka, kb. 30 dkg, hosszában négyfelé vágva és kimagozva
  • 10 dkg paradicsom nagyon apróra vágva
  • 0.5 kiskanál őrölt koriander
  • 0.5 kiskanál őrölt kömény
  • 1 csipet cayenne-i bors
  • 1 csipet só

A joghurtos pácléhez:

  • 1 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 dl zsírszegény natúr joghurt
  • 0.25 kiskanál kurkuma
  • 1 evőkanál friss gyömbér apróra vágva
  • 1.5 kiskanál paradicsompüré
  • 1.5 kiskanál kiskanál őrölt kömény
  • 1.5 kiskanál kiskanál garam masala (indiai fűszerkeverék)
  • 1.5 kiskanál kiskanál őrölt koriander
  • 1 csipet cayenne-i bors (ízlés szerint)

Elkészítés

A grillsütőt magas hőfokon előmelegítjük. A pácléhez szükséges összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, és habverővel simára keverjük, de konyhai robotgépben is összeturmixolhatjuk. Átöntjük egy tálba, amely elég nagy ahhoz, hogy az összes csirkehús beleférjen.

A csirkemellek mindkét oldalát két helyen mélyen bevágjuk. Beletesszük a páclébe, úgy, hogy jól belemártjuk, és a páclevet a vágásokba is beledörzsöljük. (Ha elég időnk van, hagyjuk a húst egész éjszakára a hűtőszekrényben állni.)

A grillsütő rácsát megkenjük olajjal, és ráhelyezzük a csirkemelleket. 12–15 percig grillezzük a húst, közben megfordítjuk, és a maradék páclével kenegetjük. Ha késheggyel megszúrva a hús átlátszó levet ereszt és a pác már kissé megszenesedett, elkészült a sült.

Közben megcsináljuk a raitát. A joghurtot egy tálba öntjük. Az uborkát durvára lereszeljük, kinyomkodjuk belőle a felesleges levet, majd a paradicsommal, a garam masalával, az őrölt köménnyel, a korianderrel, a cayenne-i borssal és a sóval együtt a joghurthoz adjuk. Az egészet jól összekeverjük, és átöntjük egy tálba.

A csirkemelleket egy tálra rakjuk, citrom- és limonella gerezdekkel, valamint korianderlevelekkel díszítjük. Araitát a hús mellé kínáljuk.

Tipp:

• A csirkemell ropogósabb lesz, ha a pácléből kihagyjuk a joghurtot, helyette a többi hozzávaló mennyiségét megkétszerezzük, és 1 evőkanál desztillált fehér ecetet adunk hozzá. Készítsünk hagymás-zöldfűszeres raitát a grillezett csirkemellváltozattal. 20 dkg édes hagymát vagy újhagymát apróra vágunk. Hozzáadunk 5 evőkanál apróra vágott mentalevelet, 2 evőkanál felaprított friss korianderzöldet, 1 feldarabolt friss zöld csilipaprikát (ízlés szerint) és 3,5 dl zsírszegény natúr joghurtot. Magas hőfokon, zsiradék nélkül felforrósítunk egy serpenyőt, beleszórunk 2 kiskanál köményt, és állandó keverés közben addig pirítjuk, amíg a magok pattogni kezdenek, és megérezzük a köményillatot. Azonnal a raita tetejére szórjuk. Indiai saslikhoz a csirkemelleket kockákra vágjuk, mielőtt a páclébe tesszük. Amíg a grillsütőt előmelegítjük, 8 bambusznyársat vízbe áztatunk. A csirkefalatokat felszúrjuk a nyársra, közéjük pedig egy-egy darab cukkinit, piros és zöld húsú paprikát teszünk. A grillsütő rácsára helyezzük a nyársakat. Többször megforgatva 12–15 percig grillezzük. Közben a páclével kenegetjük a húst, amíg átsül, vagyis késheggyel megszúrva átlátszó levet ereszt. A húst salátával is tálalhatjuk: a paradicsomot és a hagymát feldaraboljuk, salátalevelekre tesszük, és korianderzölddel díszítjük.

Miért egészséges?

• A csirkehús zsírszegény fehérjeforrás, és a páclé alig növeli valamivel a zsírtartalmát. A joghurt kitűnő fehérje- és kalciumforrás, amely nélkülözhetetlen az egészséges csontok és fogak számára. Hasznos mennyiségű foszfort, illetve B2- és B12-vitamint, valamint az emésztéshez szükséges jótékony baktériumokat is tartalmaz.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 250 kcal (1042 kJ), fehérje 40 g, zsír 5 g (ebből telített 1,5 g), szénhidrát 11 g, (ebből cukor 11 g), rost 1 g, B6-vitamin, niacin, B2-vitamin, kalcium, kálium, szelén, B1, B12, C, E, folsav, réz, vas, cink


Indiai grillezett csirkemell

Indiai grillezett csirkemell

A tandoori ételek a legegészségesebb indiai fogások közé tartoznak, mivel a húst agyagkemencében sütik meg zsiradék nélkül. Otthon a grillsütőben ugyanígy elkészíthetjük.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés