Indiai zöldségpogácsa recept

Indiai zöldségpogácsa

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2284

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Ezeket a parajból készült pogácsákat rendszerint jól átsütjük, de ebben a változatban roston sütve készítjük, hogy jóval kevesebb olajat használva élvezzük az ízek sokaságát.

8 személyre

  • 225 g feles sárga lencse (channa dhal)
  • 5 cm hosszú fahéjrúd darabokra törve
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 kávéskanál koriandermag
  • 2 kávéskanál köménymag
  • 0.5 kávéskanál egész fekete bors
  • 2 kávéskanál gyömbérpüré vagy reszelt gyömbér
  • 2 kávéskanál fokhagymapüré vagy zúzott fokhagyma
  • 225 g friss paraj
  • 2 evőkanál durvára vágott friss korianderzöld
  • 9 db friss mentalevél vagy fél kávéskanál szárított menta
  • 2 db zöld húsú chilipaprika kimagozva
  • 1 db só
  • 50 g vöröshagyma durvára vágva
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • 1 db tojás

A díszítéshez:

  • néhány friss mentahajtás

A tálaláshoz:

  • 8 db kis pita kenyér (lepénykenyér) grillezve

Elkészítés

Mossuk meg a lencsét, öntsük fel bőven hideg vízzel, és áztassuk 2-3 óra hosszat.

Melegítsünk egy kis vastag falú serpenyőt közepes lángon. Tegyük bele a fahéjat, a szegfűszeget, a koriander és a köménymagot és az egész borsszemeket, és pörköljük 1 percig, amíg az aroma felszabadul. Egy tányéron hagyjuk kihűlni.

Szűrjük le a lencsét, és tegyük egy lábasba a fokhagymával,a gyömbérrel és a parajjal együtt. Pároljuk közepes lángon, 1-2 percig kevergetve, amíg a paraj levet nem ereszt. Állítsuk kis lángra, fedjük be, és főzzük csendesen 10-12 percig, időnként megkeverve, amíg a lé elfő; a vége felé szükség esetén vegyük le a fedőt, hogy a lé elpárologjon.

Közben a pirított fűszereket fűszerdarálóban vagy mozsárban törjük össze, majd tegyük háztartási robotgépbe. Adjuk hozzá a lencsés, parajos keveréket, a friss koriandert, a mentát, a chilipaprikát, a tojást, ízlés szerint sózzuk és turmixoljuk össze. Amikor a keveréket jól összedolgoztuk, adjuk hozzá a hagymát, és működtessük a gépet megszakításokkal néhány pillanatig, hogy a hagyma ne legyen pépes, hanem apró darabokban maradjon.

Állítsuk a grillsütőt magas hőmérsékletre, és osszuk szét a keveréket 16 egyenlő gombócra. Formázzunk belőlük kb. 5 cm-es átmérőjű kerek, lapos pogácsákat.

Béleljük ki a grillserpenyőt fóliával, és kenjük ki egy kis olajjal.Tegyük rá a pogácsákat, kenjük be őket a maradék olaj felével, majd grillezzük 4 percig. Forgassuk meg a pogácsákat, kenjük rájuk a maradék olajat, és grillezzük még 3-4 percig, amíg barnák és ropogósak lesznek. Kettesével tálaljuk, roston sült pita kenyéren, mentalevéllel díszítve.

Változat: Lencse helyett használhatunk sárga feles borsót. A pogácsák egy kanálnyi raitával tálalva is finomak.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként,
Energia 664 kJ (158 kcal), Szénhidrát 24 g, Fehérje 7 g, Zsír 5 g (ebből telített zsír 1 g)


Indiai zöldségpogácsa recepthez kapcsolódó receptek

Indiai zöldségpogácsa

Indiai zöldségpogácsa

Ezeket a parajból készült pogácsákat rendszerint jól átsütjük, de ebben a változatban roston sütve készítjük, hogy jóval kevesebb olajat használva élvezzük az ízek sokaságát.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés