Indukciós főzőlapok recept

Indukciós főzőlapok

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

10 perc

Megnézték:
330

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A stílusos és könnyen tisztítható indukciós főzőlapok praktikusak, ugyanakkor hatékonyak is. Az indukciós technológia az energiát közvetlenül a mágnesezett edényre továbbítja, ezáltal rendkívül energiahatékony és gyorsan forrósodik. Hordozható indukciós főzőlapunk is van, amit bárhová magaddal vihetsz.

Energiatakarékos konyhai vívmány!

Már az előző cikkünkben írtunk az indukciós főzőlapok előnyeiről, de ez a technológia megérdemel sokkal többet is! Először érdemes tisztázni mit jelent a kifejezés, indukció? A lényege, hogy az elektromos áram gerjesztése a mágneses térerősség változtatásával, vagy a vezető mozgatásával a mágneses térben jön létre. Erre az 1970-es évek közepén egy James Clark Maxwel fizikus jött rá, ő fedezte fel, hogy ha fémet helyez mágneses mezőbe, akkor hő keletkezik. Tehát a legfontosabb az indukciós technológiánál, az edények mágnesezhetősége, mert csak ilyen edénnyel tudunk rajta főzni. Nem árt tudni, hogy a legtöbb acél és öntöttvas főzőedény ilyen. Az üveg, egyes rozsdamentes acél, és az alumínium edények nem használhatóak ezen a tűzhelyen. A legegyszerűbb kideríteni egyébként meglévő edényeinkről, hogy használhatóak indukciós főzőlapon, ha egy egyszerű mágnes tesztet végzünk, akár hűtőmágnes segítségével. Ha a kiválasztott edényre tapad a mágnes, akkor indukciós felületen is használhatjuk. 

Tehát, amit érdemes tudni erről a technológiáról: praktikus, célszerű, energiatakarékos, biztonságos, úgymond konyhabarát, a főzés jövőjét alapvetően megújító háztartási eszközről van szó. Az indukciós főzőlapok melegítésének hatására a víz háromszor gyorsabban forr fel, mint a jelenleg széles körben elterjed gáz- és villanytűzhelyek hőt kibocsátó részein. Pillanatok alatt szabályozható az indukciós főzőlapok teljesítménye, így azonnal beállítható a megfelelő főzési fokozat. Amellett, hogy a berendezés gyors, biztonságos és energiatakarékos is.

Az indukciós főzőlapok külcsínre teljes úgy néznek ki, mint kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek lelhetők fel. Ez a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre, amikor mágnesezhető edényt tesznek a főzőlapra. A mágneses mezőben lévő edény anyaga melegszik, s felmelegíti az ételt. Természetesen csak addig, míg ebben a térben tartjuk az edényt.

Az indukciós főzőlapok biztonságát az adja, hogy például a gáztűzhelyekkel ellentétben, nincs nyílt láng. A villanytűzhelyekkel összevetve, sokkal kevesebb a maradékhő. A felületet melegnek érezhetjük, de az edény eltávolítása után gyorsan lehűl, ezáltal csökken az esetleges égési sérülések veszélye.

És, hogy mitől annyira energiatakarékos? Az indukciós főzőlapok a technológia mágnesességét használva a hőt közvetlenül az edény falába fejlesztik. Ez azt jelenti, hogy nem kell felfűteni egy fűtőszálat, ami utána átadja az edénynek a hőt, hanem ez közvetlenül megtörténik. Így nagyon kicsi a hőveszteség, a technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. Az indukciós főzőlapok használatánál ezért fontos az edények megfelelő vastagsága. Az ideális edényvastagság 3-5 milliméter között van. 

Még egy nem elhanyagolható szempont szól az indukciós főzőlapok mellett. Mivel ennél a technológiánál a felület soha nem forrósodik fel annyira, mint a többi felület esetében, így az étel sem tud ráégni, ezért nagyon könnyű tisztítani. Nem beszélve mondjuk arról, hogy ha főzünk mi is sokkal hűvösebb környezetben készíthetjük el az ételeket.


Indukciós főzőlapok

Indukciós főzőlapok

A stílusos és könnyen tisztítható indukciós főzőlapok praktikusak, ugyanakkor hatékonyak is. Az indukciós technológia az energiát közvetlenül a mágnesezett edényre továbbítja, ezáltal rendkívül energiahatékony és gyorsan forrósodik.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés