Indukciós főzőlapok recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 10 perc
Megnézték: |
A stílusos és könnyen tisztítható indukciós főzőlapok praktikusak, ugyanakkor hatékonyak is. Az indukciós technológia az energiát közvetlenül a mágnesezett edényre továbbítja, ezáltal rendkívül energiahatékony és gyorsan forrósodik. Hordozható indukciós főzőlapunk is van, amit bárhová magaddal vihetsz.
Energiatakarékos konyhai vívmány!
Tehát, amit érdemes tudni erről a technológiáról: praktikus, célszerű, energiatakarékos, biztonságos, úgymond konyhabarát, a főzés jövőjét alapvetően megújító háztartási eszközről van szó. Az indukciós főzőlapok melegítésének hatására a víz háromszor gyorsabban forr fel, mint a jelenleg széles körben elterjed gáz- és villanytűzhelyek hőt kibocsátó részein. Pillanatok alatt szabályozható az indukciós főzőlapok teljesítménye, így azonnal beállítható a megfelelő főzési fokozat. Amellett, hogy a berendezés gyors, biztonságos és energiatakarékos is.
Az indukciós főzőlapok külcsínre teljes úgy néznek ki, mint kerámiaüveg főzőlap, de a felület alatt nem fűtőszálak, hanem indukciós tekercsek lelhetők fel. Ez a tekercs elektromágneses mezőt hoz létre, amikor mágnesezhető edényt tesznek a főzőlapra. A mágneses mezőben lévő edény anyaga melegszik, s felmelegíti az ételt. Természetesen csak addig, míg ebben a térben tartjuk az edényt.
Az indukciós főzőlapok biztonságát az adja, hogy például a gáztűzhelyekkel ellentétben, nincs nyílt láng. A villanytűzhelyekkel összevetve, sokkal kevesebb a maradékhő. A felületet melegnek érezhetjük, de az edény eltávolítása után gyorsan lehűl, ezáltal csökken az esetleges égési sérülések veszélye.
És, hogy mitől annyira energiatakarékos? Az indukciós főzőlapok a technológia mágnesességét használva a hőt közvetlenül az edény falába fejlesztik. Ez azt jelenti, hogy nem kell felfűteni egy fűtőszálat, ami utána átadja az edénynek a hőt, hanem ez közvetlenül megtörténik. Így nagyon kicsi a hőveszteség, a technológia akár 30 százalékkal is csökkentheti az energiafogyasztást. Az indukciós főzőlapok használatánál ezért fontos az edények megfelelő vastagsága. Az ideális edényvastagság 3-5 milliméter között van.
Még egy nem elhanyagolható szempont szól az indukciós főzőlapok mellett. Mivel ennél a technológiánál a felület soha nem forrósodik fel annyira, mint a többi felület esetében, így az étel sem tud ráégni, ezért nagyon könnyű tisztítani. Nem beszélve mondjuk arról, hogy ha főzünk mi is sokkal hűvösebb környezetben készíthetjük el az ételeket.