Ízes bukta ahogy nagymamáink készítették!

Ízes bukta ahogy nagymamáink készítették!

Egy ízig-vérig ízes bukta!

4 személyre

  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 6 dkg zsír (lehet vaj)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 25 dkg lekvár
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

1dl langyos tejjel ,1/2 dkg cukorral, az élesztővel és 3 kanál liszttel kovászt készítünk. A tojássárgákat a cukorral elkavarjuk, hozzáöntjük a tejet, amiben a sót feloldottuk. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és abba öntjük a hozzávalókat a kovásszal együtt. Fakanállal vagy kézzel jól kidolgozzuk, hogy hólyagos legyen, és hozzáöntjük az olvasztott zsírt vagy vajat és azzal is jól eldolgozzuk. Langyos helyen 1 óráig kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk, 1 cm vastagra kinyújtjuk, 8-10 cm-es négyszögekre vágjuk, közepébe gyümölcsízt teszünk és összecsavarjuk. Majd ki zsírozott tepsibe szorosan egymás mellé helyezzük, tetejét zsírral megkenjük, ½ óráig kelesztjük, majd közepesen forró sütőben sütjük.Sütés után deszkára borítjuk, de csak tálalás előtt szedjük szét.

Tipp:

Készíthetjük túróval is úgy is nagyon finom. Én mi előtt beraktam süli a tetejét lekentem tojásfehérjével, de nem muszáj