Jambalaya tenger gyümölcseiből recept

Jambalaya tenger gyümölcseiből

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

25 perc

Megnézték:
882

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Rizzsel és sok zöldséggel összekeverve kis mennyiség is elegendő a zamatos lazacból és rákból ehhez a csábítóan ízletes, louisianai eredetű fogáshoz. A dolgos szakács nagy örömére elkészítéséhez csak egyetlen edényre van szükség.
4 személyre

  • só és fekete bors
  • 1 db vöröshagyma összevágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva
  • 20 dkg lazacfilé bőre nélkül, 2, 5 cm-es kockákra vágva kevés Tabasco szósz (elhagyható)
  • 2 db zellerszár felszeletelve
  • 0.5 kávéskanál cayenne-i bors
  • 1.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 0.5 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 10 dkg páncéljából kibontott nagy nyers garnélarák
  • 9 dl forró zöldségalaplé
  • 1 zöld vagy piros húsú paprika kimagozva és csíkokra vágva
  • 1 kávéskanál őrölt édes csili
  • 34 dkg fehér hosszú szemű rizs
  • 1 kb. 22 dkg-os konzerv darabolt paradicsom
  • 3 evőkanál durvára vágott petrezselyemzöld

Elkészítés

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat közepes hőfokon. Tegyük bele a hagymát, és fonnyasszuk kb. 3 percig. Adjuk hozzá a zellert, a zöld vagy piros húsú paprikát, a fokhagymát, a gyömbért, a cayenne-i borsot, a csilit és a rizst, majd pirítsuk 2 percig.

Öntsük fel a forró alaplével, és jól keverjük össze, majd mérsékeljük a hőfokot, hogy az alaplé gyöngyözve főjön. Fedjük le a lábast szorosan záródó fedővel, és főzzük a zöldségeket csendesen 15 percig.

Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot a levével, 2 evőkanálnyi petrezselymet, a garnélarákot és a lazacot. Fedjük le ismét, és főzzük csendesen 3-4 percig. Akkor jó, ha a hal és a rák éppen hogy megfőtt, s a rizs a folyadék nagy részét magába szívta és megpuhult.

Ízlés szerint adjunk hozzá Tabasco szószt, és sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg a maradék kanál petrezselyemmel, és melegen tálaljuk.

Tipp:

• A fehér rizs helyett használjunk barna rizst. Ennek a főzési ideje 30-40 perc, és 1,5 dl-rel több alaplé kell hozzá. • Sertéshússal és füstölt kolbásszal készült jambalayához vágjunk 20 dkg sertés szűzpecsenyét vékony csíkokra, és pirítsuk meg 1 evőkanál extra szűz olívaolajban, majd vegyük ki a lábasból és tegyük félre. Tegyünk 1 összevágott lilahagymát a lábasba, és fonnyasszuk 5 percig. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 2-3 percig, majd öntsük fel 7,5 dl zöldségalaplével. Fedjük le és főzzük csendesen 10 percig. Adjunk hozzá 1 kb. 40 dkg-os konzervparadicsomot a levével együtt és 20 dkg szeletelt cukkinit. Fedjük le és pároljuk még 5 percig. Tegyük vissza a sertéshúst a lábasba 12 dkg szeletelt füstölt kolbásszal együtt, és főzzük lefedve még 5 percig, amíg a rizs az összes folyadékot magába szívja és puhára fő. Tálalás előtt hintsük meg 2 evőkanál petrezselyemmel.

Miért egészséges?

• A garnélaráknak alacsony a zsír- és magas a fehérjetartalma. Szelén is van benne, amely antioxidáns hatása révén védi a szív- és érrendszert. • A lazac B 6- és B12-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig szelént és káliumot. • A rizs a gabonafélék közül a leginkább vízigényes növény. Az elárasztott rizsföldeken az állóvízben a rizspalánták szépen fejlődnek, a gyomok pedig megfulladnak.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 483 kcal, fehérje 22 g, zsír 11 g (ebből, telített 2 g), szénhidrát 80 g (ebből cukor 5 g), rost 2 g, B12-, C-vitamin, B6-, E-vitamin, niacin, réz, szelén, cink, B1-vitamin, folsav, vas, kálium


Jambalaya tenger gyümölcseiből

Jambalaya tenger gyümölcseiből

Rizzsel és sok zöldséggel összekeverve kis mennyiség is elegendő a zamatos lazacból és rákból ehhez a csábítóan ízletes, louisianai eredetű fogáshoz. A dolgos szakács nagy örömére elkészítéséhez csak egyetlen edényre van szükség.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés