Jambalaya tenger gyümölcseiből recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
- só és fekete bors
- 1 db vöröshagyma összevágva
- 2 gerezd fokhagyma összezúzva
- 20 dkg lazacfilé bőre nélkül, 2, 5 cm-es kockákra vágva kevés Tabasco szósz (elhagyható)
- 2 db zellerszár felszeletelve
- 0.5 kávéskanál cayenne-i bors
- 1.5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 0.5 kávéskanál őrölt gyömbér
- 10 dkg páncéljából kibontott nagy nyers garnélarák
- 9 dl forró zöldségalaplé
- 1 zöld vagy piros húsú paprika kimagozva és csíkokra vágva
- 1 kávéskanál őrölt édes csili
- 34 dkg fehér hosszú szemű rizs
- 1 kb. 22 dkg-os konzerv darabolt paradicsom
- 3 evőkanál durvára vágott petrezselyemzöld
Elkészítés
Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat közepes hőfokon. Tegyük bele a hagymát, és fonnyasszuk kb. 3 percig. Adjuk hozzá a zellert, a zöld vagy piros húsú paprikát, a fokhagymát, a gyömbért, a cayenne-i borsot, a csilit és a rizst, majd pirítsuk 2 percig.
Öntsük fel a forró alaplével, és jól keverjük össze, majd mérsékeljük a hőfokot, hogy az alaplé gyöngyözve főjön. Fedjük le a lábast szorosan záródó fedővel, és főzzük a zöldségeket csendesen 15 percig.
Adjuk hozzá a darabolt paradicsomot a levével, 2 evőkanálnyi petrezselymet, a garnélarákot és a lazacot. Fedjük le ismét, és főzzük csendesen 3-4 percig. Akkor jó, ha a hal és a rák éppen hogy megfőtt, s a rizs a folyadék nagy részét magába szívta és megpuhult.
Ízlés szerint adjunk hozzá Tabasco szószt, és sózzuk, borsozzuk. Szórjuk meg a maradék kanál petrezselyemmel, és melegen tálaljuk.
Tipp:
• A fehér rizs helyett használjunk barna rizst. Ennek a főzési ideje 30-40 perc, és 1,5 dl-rel több alaplé kell hozzá. • Sertéshússal és füstölt kolbásszal készült jambalayához vágjunk 20 dkg sertés szűzpecsenyét vékony csíkokra, és pirítsuk meg 1 evőkanál extra szűz olívaolajban, majd vegyük ki a lábasból és tegyük félre. Tegyünk 1 összevágott lilahagymát a lábasba, és fonnyasszuk 5 percig. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk 2-3 percig, majd öntsük fel 7,5 dl zöldségalaplével. Fedjük le és főzzük csendesen 10 percig. Adjunk hozzá 1 kb. 40 dkg-os konzervparadicsomot a levével együtt és 20 dkg szeletelt cukkinit. Fedjük le és pároljuk még 5 percig. Tegyük vissza a sertéshúst a lábasba 12 dkg szeletelt füstölt kolbásszal együtt, és főzzük lefedve még 5 percig, amíg a rizs az összes folyadékot magába szívja és puhára fő. Tálalás előtt hintsük meg 2 evőkanál petrezselyemmel.
Miért egészséges?
• A garnélaráknak alacsony a zsír- és magas a fehérjetartalma. Szelén is van benne, amely antioxidáns hatása révén védi a szív- és érrendszert. • A lazac B 6- és B12-vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig szelént és káliumot. • A rizs a gabonafélék közül a leginkább vízigényes növény. Az elárasztott rizsföldeken az állóvízben a rizspalánták szépen fejlődnek, a gyomok pedig megfulladnak.
A recept tápértéke:
Tápérték adagonként, energia 483 kcal, fehérje 22 g, zsír 11 g (ebből, telített 2 g), szénhidrát 80 g (ebből cukor 5 g), rost 2 g, B12-, C-vitamin, B6-, E-vitamin, niacin, réz, szelén, cink, B1-vitamin, folsav, vas, kálium