Joghurtos fánk recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
Elérkeztünk a farsangi szezonhoz, vele együtt megkezdődött a fánksütés is.
- Kb. 16 db fánkhoz:
- 1 dl tej
- 1.5 dl natúr joghurt
- 2 dkg élesztő
- 2 evőkanál cukor
- 25 dkg liszt
- 0.25 teáskanál szódabikarbóna
- csipet só
- olaj
Elkészítés
A joghurtot kelesztőtálba tenni.
A tejet forráspontig melegíteni, majd levenni a tűzről és hozzáönteni a joghurthoz .
Beletenni a cukrot, jól összekeverni és végül belemorzsolni az élesztőt.
Ezután a tál tetejét lefedni és 5 percig pihentetni, majd hozzáönteni a csipet sóval és a szódabikarbónával összekevert lisztet.
Keverőlapáttal jól összekeverni, tetejét liszttel megszórni, majd a tál tetejét lefedve, egy órán át meleg helyen keleszteni.
Kelesztés után, lisztezett felületre borítani, majd a tetejét is jól megszórni liszttel és tenyérrel ujjnyi vastagra szétnyomkodni. (kelesztés után elég lágy lesz a tészta, ezért bőven alá kell lisztezni hogy ne ragadjon le)
Fánkszaggatóval kiszaggatni, majd egy konyharuhával letakarva még 20 percig keleszteni.
Egy serpenyőbe olajat hevíteni, majd óvatosan belehelyezni a fánkokat. (egyszerre legfeljebb 3-4 db-ot, mert sütés közben nőni fognak)
Mindkét oldalát szép pirosra sütni, majd lecsepegtetni és papírtörlőre kiszedni.
Még melegen porcukorral megszórni és ízlés szerinti lekvárral tálalni.