Josta télire recept

Josta télire
4 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

80 perc

Megnézték:
19865

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az erdei ízű josta dzsem szárnyas sültek, vadéletek különleges kísérője, sütik, kelt tészták tölteléke. Ásványvízzel felöntött szörpje üdítően egészséges. A josta a feketeribizli és az egres (köszméte, piszke) keresztezéséből jött létre kb. 80 éve. Aromája inkább az áfonyát idézi. Különösen sok C és B1, B2 vitamint tartalmaz. Savai jó hatásúak az emésztésre, antioxidánsai erősítik az immunrendszert. Száz grammjában 26-64 mg C vitamint találhatunk. A sötét színű, sima héjú, és szőr nélküli termés húsa apró magokat is tartalmaz. Nem tüskések az ágai, és nagyobb bogyói, dúsabb termése miatt egy-egy bokorról sokkal több gyümölcsöt szüretelhetünk, mint a feketeribizliről.. Hazánk éghajlata megfelelő a termesztéséhez. A téli fagy a gyökérben, a szárrendszerben és a rügyekben nem tesz kárt. Meglehetősen igénytelen. A magyar nemesítés, keresztezés eredményeképpen magyar fajtaváltozata is van, a rikő, amely nevét a ribiszkeköszméte szó rövidítéséből kapta:) A kiskertekben érdemes 1-2 josta- vagy rikőbokrot nevelni. A kertünkben 1 termő bokorból mára már 3 lett, mert 2 ágat lehajtottam, földdel betakartam, így a következő évre új bokrokat nevelt, ezek mára már bőségesen teremnek. A lekvár, dzsem mellett szörpöt is készítek belőle, de nyersen is nagyon szeretjük.

30 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 6 kg josta
  • 4 kg kristálycukor
  • 3 csomag Haas vagy Dr. Oetker Quittin 3:1 zselésítőszer lekvár készítéséhez
  • kevés szalicil

Elkészítés

A szár nélküli josta bogyót többször, alaposan átmosom, lecsepegtetem, s ha sok időm van, lecsipkedem a szár másik felőli részét. Nagy lábasban összenyomkodom a kezemmel, felforralom, majd 4 kg cukrot teszek hozzá. (a cukrot előtte össze kell keverni a zselésítőszerrel!) Újbóli forrás után 10 percig állandóan kevergetve főzőm.

A lángról levéve kb. 1 teáskanál szalicillel elkeverem. (Leszedem a habját, amit átszűrve sütikre öntetként, vagy tejszínnel felverve és lefagyasztva fagyinak, parfénak felhasználtok.) Paradicsom-passzírozón áthajtom, sűrű lyukú, saválló szűrőn lecsepegtetem. A levét felforralom, rögtön színültig töltöm a hosszú nyakú üvegeket, szaliciles folpackkal és a kupakkal lezárom.

A sűrű lekvárt is felforralom, kisebb befőttes üvegekbe teszem, 2 folpack közé szalicilt szórok, a csavar alá helyezem, 1-2 órára fejre állítom, s máris mehet a helyére. Különleges ízű!


Josta télire

Josta télire

Az erdei ízű josta dzsem szárnyas sültek, vadéletek különleges kísérője, sütik, kelt tészták tölteléke. Ásványvízzel felöntött szörpje üdítően…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Josta télire recepthez

lenkice51 - 2011. június 30.
Nagyon köszönöm, elég sok jostánk van az idén, tavaly csak szörpöt tettem el, de idén megpróbálom a dzsemmet is.
thumb
vajdamarta - 2011. június 29.
Amennyiben a levét szörpnek felfogom, az első felforralási fázisból ki kell hagyni a zselésítőszert, hiszen a szörp nem kell, hogy zseléssé sűrűsödjön. A zselésítő a lekvárhoz kell.
thumb
vajdamarta - 2011. június 29.
Ajjaj, én is 3x átolvastam:). Mivel nekem már egyértelmű volt a több éves befőzési gyakorlatból, így kimaradt a részletes leírásból az alábbi idézőjeles, NAGYBETŰS rész: * A lángról levéve kb. 1 teáskanál szalicillel elkeverem. (Leszedem a habját, amit átszűrve sütikre öntetként, vagy tejszínnel felverve és lefagyasztva fagyinak, parfénak felhasználtok.) "LESZŰRÖM, ÉS A SŰRŰJÉT " paradicsom-passzírozón áthajtom, sűrű lyukú, saválló szűrőn lecsepegtetem. "EZT A LEVET A TÖBBI LÉVEL MÉG 1x " felforralom, rögtön színültig töltöm a hosszú nyakú üvegeket, szaliciles folpackkal és a kupakkal lezárom. * " AZ ÁTPASSZÍROZOTT" sűrű lekvárt is felforralom "AZ ELKEVERT ZSELÉSÍTŐSZERREL" , kisebb befőttes üvegekbe teszem, 2 folpack közé szalicilt szórok, a csavar alá helyezem, 1-2 órára fejre állítom, s máris mehet a helyére. Különleges ízű! Kedves Lenkice51, remélem, így már érthető a dzsem és szörp? Elnézését kérem. Üdv.: Márta
lenkice51 - 2011. június 29.
Kedves vajdamarta, keresgéltem a josta szörp és lekvár recepteket, rátaláltam az önére csak az a gondom, hogy háromszori elolvasás után sem tudom eldönteni, ez a szörp vagy a lekvár receptje. köszönettel várom válaszát
thumb
vajdamarta - 2010. szeptember 16.
Kecerni helyett keverni:)
thumb
vajdamarta - 2010. szeptember 16.
Kimaradt az elkészítésből, hogy a 3:1 Quittint össze kell kecerni a kr cukorral főzés előtt.