Jostás bukta tejjel tálalva recept

Jostás bukta tejjel tálalva
5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
3857

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A josta a feketeribizli és az egres (köszméte, piszke) keresztezéséből jött létre kb. 80 éve. Aromája inkább az áfonyáét idézi. Különösen sok C és B1, B2 vitamint tartalmaz. Savai jó hatásúak az emésztésre, antioxidánsai erősítik az immunrendszert. Száz grammjában 26-64 mg C vitamint találhatunk. A sötét színű, sima héjú, és szőr nélküli termés húsa apró magokat is tartalmaz. Nem tüskések az ágai, és nagyobb bogyói, dúsabb termése miatt egy-egy bokorról sokkal több gyümölcsöt szüretelhetünk, mint a feketeribizliről.. Hazánk éghajlata megfelelő a termesztéséhez. A téli fagy a gyökérben, a szárrendszerben és a rügyekben nem tesz kárt. Meglehetősen igénytelen. A magyar nemesítés, keresztezés eredményeképpen magyar fajtaváltozata is van, a rikő, amely nevét a ribiszkeköszméte szó rövidítéséből kapta:) A kiskertekben érdemes 1-2 josta- vagy rikőbokrot nevelni. /HáziPatika.com/ Nálunk 1 termő bokorból mára már 3 lett, mert 2 ágat lehajtottam, földdel betakartam, a következő évre új bokrokat nevelt, amik mára már bőségesen teremnek. A lekvár, dzsem mellett szörpöt is készítek belőle.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 0.5 kg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 4 db tojássárgája
  • 0 db citrom leve
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej + ½ dl tej
  • 1 db tojás a kenéshez
  • 30 dkg házi josta lekvár, vagy sütés álló, bármilyen kemény házi dzsem, gyümölcsíz
  • 10 dkg liszt a nyújtáshoz

Elkészítés

A langyos, cukros tejben meleg helyen felfuttatom az élesztőt. Átszitálom a lisztet, meglangyosítom, hozzáadom a maradék tejjel elhabart tojássárgákat, 5 dkg porcukrot, sót, összekeverem, hozzádagasztom az élesztős tejet, majd a kissé megolvasztott vajat, citromlevet. Hólyagosra dolgozom a kezemmel, ill. géppel, vagy a kenyérsütőben a megfelelő programmal. Törlőruhával letakart tálban, meleg helyen duplájára kelesztem.

Ezután óvatosan deszkára borítom, 1 cm vastagra nyújtom, 8-10 cm-es négyzetekre vágom. A vágást éles késsel, határozott mozdulattal végzem, hogy egyenletes maradjon a tészta vastagsága, lehetőleg ne nyomódjon össze. A jostalekvárt a tésztán annyi hosszabb csíkra osztom, ahány buktám lesz. A négyzetek közepébe helyezem, felcsavarom, a tészta szélével alulra a sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól tisztes távolságra rakom, mert még nőni fognak. Langyos helyen megint duplájára kelesztem, majd a felvert egész tojással óvatosan megkenem a tetejét. Ha az oldalára folyik, visszafogja sülés közben a bukta további növekedését.

170 fokos sütőben kb. 25 percig sütöm. Amikor megsült, 1/2 dl forró tejjel megspriccelem, pár percig pihentetem, majd széles késsel alányúlva leveszem a sütőpapírról, vaníliás porcukorral megszórva langymelegen tálalom. Hideg tejjel nagyon finom.


Jostás bukta tejjel tálalva recepthez kapcsolódó receptek

Jostás bukta tejjel tálalva

Jostás bukta tejjel tálalva

A josta a feketeribizli és az egres (köszméte, piszke) keresztezéséből jött létre kb. 80 éve. Aromája inkább az áfonyáét idézi. Különösen sok C és B1, B2 vitamint tartalmaz. Savai jó hatásúak az emésztésre, antioxidánsai erősítik…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés