Kacsaaprólék leves grízgaluskával recept

Kacsaaprólék leves grízgaluskával
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
etella

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
682

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Egy váratlan rokon látogatás alkalmával éppen akkor érkeztem, amikor a sógornőm fűszerezte a húslevest és azt látom, hogy cukrot tesz bele. Kérdeztem az okát, és azt mondta, hogy így nem kell leszednie a habot, megmarad a levesben mindaz, ami kifőtt a zöldségekből,húsból. Szép lassú tűzön főzi és a végeredmény egy aranykarikákkal teli finom leves lesz. Igaza volt én is így csinálom azóta. A grízgaluskám sok-sok kísérletezés után sem sikerült, míg egy TV műsorban Kudlik Julikától meg nem tanultam. Azóta elrontani sem tudom.

4 személyre

  • kacsaaprólék
  • 3 db sárgarépa
  • 3 db fehérrépa
  • 0.5 db zeller
  • 0.5 db karalábé
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • só, bors
  • 1 csapott kávéskanál cukor

Grízgaluska:

  • 10 dkg búzadara
  • 5 dkg sertészsír
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só

Elkészítés

A kacsaaprólékot alaposan megmossuk, ha sok rajta a zsiradék, akkor kissé leszedjük. (finom tepertő lehet belőle) A feldarabolt zöldséggel, fűszerekkel és kb. 2,5 – 3 liter vízzel feltesszük főni. Amikor felforr levesszük a lángot és szép lassú tűzön főzzük. (A cukor nem fogja megédesíteni a levest, viszont nem kell leszedni a habot, amiben gyakorlatilag minden vitamin, ami a húsból, zöldségből kifő benne marad.) A lassú főzés miatt szépen letisztul a leves, és szép arany karikák fognak úszkálni a tetején.

A grízgaluskát kikeverjük, majd nagyon bő forrásban lévő vízbe kanalazzuk, vagy gombócokká formálva főzzük. (Azért kell a bő víz, mert hosszan főzzük, kb. 45-50 percet) Egy darabot kiveszünk, és megnézzük, hogy van még benne nyers rész ha igen, akkor még 5-10 percre visszatesszük.


Kacsaaprólék leves grízgaluskával recepthez kapcsolódó receptek

Kacsaaprólék leves grízgaluskával

Kacsaaprólék leves grízgaluskával

Egy váratlan rokon látogatás alkalmával éppen akkor érkeztem, amikor a sógornőm fűszerezte a húslevest és azt látom, hogy cukrot tesz bele. Kérdeztem az okát, és azt mondta, hogy így nem kell leszednie a habot, megmarad a levesben mindaz,…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés