Kacsatöpörtyűs partipogácsa recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Tepertő vagy töpörtyű, teljesen mindegy, mert mindegyik helyesen van írva, és tájjárás szerint alkalmazzuk mi magyarok. Nekem a töpörtyű tetszik jobban, de városban a kifinomult emberek affektálnak, (más szóval kényeskedik) és inkább így ejtik: tepertő. Legyen mindenkinek kedvére!
- 20 dkg darált kacsatöpörtyűkrém
- 10 dkg margarin
- 2 db tojás
- 0.5 kg liszt
- 3 dl tejföl
- 2 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- bors ízlés szerint
- 3 dkg mandulapehely a tetejére, de elhagyható
- 1 db tojás a kenéshez
Elkészítés
A margarint 2 tojással és a sóval, borssal elkeverjük, majd a liszttel, tejföllel, a langyos tejben megfuttatott élesztővel és 10 dekagramm ledarált töpörtyűvel lágy tésztává dagasztunk. 1 órát pihentetjük. Majd kinyújtjuk és a megmaradt 10 dekagramm ledarált kacsatöpörtyű felével megkenjük. Összehajtogatjuk a tésztát és még egyszer ezt megismételjük. 2 cm vastagra nyújtjuk. Tetszőlegesen beirdaljuk a tetejét és kicsi szaggatóval kiszaggatjuk. Kevés felvert tojással megkenjük és sütés előtt a tepsin 20 percig pihentetjük. 180 fokos sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük.