Kacsatöpörtyűs partipogácsa

Kacsatöpörtyűs partipogácsa

Tepertő vagy töpörtyű, teljesen mindegy, mert mindegyik helyesen van írva, és tájjárás szerint alkalmazzuk mi magyarok. Nekem a töpörtyű tetszik jobban, de városban a kifinomult emberek affektálnak, (más szóval kényeskedik) és inkább így ejtik: tepertő. Legyen mindenkinek kedvére!

6 személyre

  • 20 dkg darált kacsatöpörtyűkrém
  • 10 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 0.5 kg liszt
  • 3 dl tejföl
  • 2 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál só
  • bors ízlés szerint
  • 3 dkg mandulapehely a tetejére, de elhagyható
  • 1 db tojás a kenéshez
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A margarint 2 tojással és a sóval, borssal elkeverjük, majd a liszttel, tejföllel, a langyos tejben megfuttatott élesztővel és 10 dekagramm ledarált töpörtyűvel lágy tésztává dagasztunk. 1 órát pihentetjük. Majd kinyújtjuk és a megmaradt 10 dekagramm ledarált kacsatöpörtyű felével megkenjük. Összehajtogatjuk a tésztát és még egyszer ezt megismételjük. 2 cm vastagra nyújtjuk. Tetszőlegesen beirdaljuk a tetejét és kicsi szaggatóval kiszaggatjuk. Kevés felvert tojással megkenjük és sütés előtt a tepsin 20 percig pihentetjük. 180 fokos sütőben, 25 perc alatt pirosra sütjük.