Kagylótészta ricottás töltelékkel - hidegen, melegen recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
A sokoldalúan használható ricotta ránézésre nagyon hasonlít a túróhoz, de sajt félének tartják, ugyanis a tehén-, ritkábban juhtej felmelegített savójából nyerik, és a keletkezett masszából a lehűlés utáni újabb felmelegítéskor válik kétfelé a sajt és a lé. Lecsepegtetve nem áll teljesen össze, kicsit túrós állagú lesz. Jócskán semleges íze miatt édesen vagy sósan, fűszerezve is használják az ételek készítésénél, süteményeknél. Mivel nem zsíros, kevés kalóriát tartalmaz. Köszönöm a TV Paprika Magazin receptötletét.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 30 dkg méretes, száraz kagylótészta
- 1 evőkanál olaj
- 0.5 evőkanál só
- 3 db paradicsom
- 1 kis fej reszelt vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- 3 dl sűrű paradicsomlé
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál cukor
- 2 szál bazsalikom
- 40 dkg ricotta
- 3 kanál sűrű tejföl
- 10 dkg füstölt krémsajt
- 10 dkg darált dió
- 1 db tojásnyi mozzarella golyó reszelve
- 2 evőkanál parmezánforgács
- 0.5 csokor petrezselyemzöldje
- 1 mokkáskanál só
- őrölt szerecsendió
- őrölt fehér bors
Elkészítés
A tésztát forró, sós vízben 1 evőkanál olajjal al dente főzzük, hideg víz alá tesszük, leszűrjük.
A megmosott paradicsomokat vastag karikára szeljük, levét-magját félretesszük, a húsát nagyobb kockákra vágjuk. A reszelt vöröshagymát 1 evőkanál olajban megfuttatjuk, hozzákeverjük a paradicsomkockát, zsírjára sütjük, felöntjük a paradicsomlével, 1-2 percig forraljuk. Sózzuk, cukorral aromásítjuk, beleszórjuk a felaprított bazsalikomlevélkéket és 1 evőkanál parmezánnal illatosítjuk.
A ricottát elkeverjük a tejföllel, krémsajttal, darált dióval, lereszelt mozzarellával, a maradék parmezánnal, apróra vágott petrezselyemzölddel. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük, beletöltjük a tésztákba. Hőálló, laposabb tálba öntjük a paradicsomszószt, ráültetjük a kagylókat, kanalazhatunk a tetejükre is.
Kitűnő előétel vagy önálló vacsora akár a 170 fokos sütőben 20 percig átsütve, akár hidegen tálalva - tetszés szerint. Óriáskagylóban jobban mutat a töltelék, de bízom benne, így is elfogy:)! Jó étvágyat kívánok! Készítette: Nyersné Vajda Márta