Kakaós-kókuszos fakanalas sütemény recept
Beküldő: Tündi konyha Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
Szülinapom volt, és ezt volt az egyik sütemény amivel a köszöntőket vártam. Szerintem nagyon hasonlít a kókuszkockára, csak így sokkal előbb megvan, nem kell vele annyit babrálni: egyszerűen a megsült tésztába a fakanál nyelével lyukakat nyomkodunk és utána a tetejére öntjük a finom kakaós mázat (lyukakba is belefolyjon), majd a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel és kész is van az isteni finom sütemény. Nálunk bevált!
A recept hozzávalói ( személyre)
A tészta hozzávalói:
- 40 dkg liszt
- 2 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 12 dkg margarin (olvasztva)
- 2.5 dl tej
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
A máz hozzávalói:
- 20 dkg margarin
- 15 dkg kristálycukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 6 evőkanál tej
Tetejére:
- kókuszreszelék
Elkészítés
Elkészítés: (Tepsi mérete 8 személyre: 20x36 cm)
1. Az egész tojásokat a porcukorral kikeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és a tejet. Jól összekeverjük. Végül pedig hozzákeverjük a sütőporral és a csipet sóval kevert lisztet. Kicsit folyós tészta masszát kapunk.
2. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, majd egyenletesen elsimítjuk. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütjük. (Tűpróba).
3. Ha megsült kivesszük a sütőből és még forró tésztába egy fakanál nyelével lyukakat nyomkodunk (kb. 3-4 cm távolságra egymástól). Félretesszük hűlni.
4. Közben elkészítjük a kakaós mázat: a máz összes hozzávalóit egy lábosba tesszük és alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, míg össze nem olvadnak. Nem kell forralni!
5. A kihűlt tészta tetejére ráöntjük a kihűlt kakaós mázat, úgyhogy mindenhova kerüljön és belefolyjon a lyukakba is. Végül pedig a tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel.
6. Betesszük a hűtőbe kicsit dermedni, majd fogyasztás előtt egyforma kockákra felvágjuk.