Kakaós csiga recept
Beküldő: ibi1950 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Amennyiben valaki az összes tésztát kakaós csigának szeretné elkészíteni, úgy a töltelék mennyiségét duplán kell venni, és amikor a sütés végén forró vaníliás tejjel meglocsoljuk a tésztánkat, azt is duplázni kell.
A recept hozzávalói ( személyre)
- 0.5 kg liszt
- 3 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2.5 dkg élesztő
- 5 dkg ráma margarin
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- csipetnyi só
A töltelékhez:
- 4 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpozott evőkanál jó minőségű kakaópor
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, közben a lisztet átszitáljuk. A cukrot felöntjük egy dl langyos tejjel, és belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk. A lisztbe belekerül a só, a tojás, a felfuttatott élesztő, az olvasztott margarin, és a többi tejjel bedagasztjuk a tésztát. Simára, hólyagosra dagasztjuk, majd letakarva a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kettéosztjuk. A fenti kakaós töltelék a felébe elegendő, így 12 db csigát kapunk. A tészta másik felét én paprikás pomposnak készítettem el.
Vékonyra kisodorjuk a tésztánkat, megkenjük olvasztott zsírral, vagy margarinnal, és rászórjuk a kakaós kristálycukrot, majd feltekerjük, mint a kalácsot, és 12 részre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. Előmelegített gázsütőben 4-5 fokozat kb. fél óra.
Ekkor, ha már szép rózsaszín, kivesszük a sütőből, és meglocsoljuk egy dl forró tejben elkevert egy csomag vaníliás cukorral, majd visszatesszük öt percre a sütőbe. Ez idő alatt a tészta elissza a cukros tejet. Tálalásnál még meghintjük vaníliás porcukorral. Jó étvágyat kívánok hozzá!!