Kakaós kalász recept
Beküldő: Andi Nehézség: Elkészítési idő: 120 perc
Megnézték: |
A kakaós kalász egy puha, finom, kakaós péksütemény, amit egy csésze tejjel fogyaszthatunk uzsonnára vagy tízóraira is.
A recept hozzávalói ( személyre)
Tésztához:
- 55 dkg liszt
- 2.5 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 5 ek cukor
- 1 db tojás sárgája
- 8 dkg margarin
- 1 kk só
Töltelékhez:
- 3 ek olaj
- 3 ek cukor
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
Kenéshez:
- 2 db tojássárgája
- 3 ek tej
Elkészítés
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük olajjal. A kakaós töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet. A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit. A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.
Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.
Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.
Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább. Kenjük le őket tojás sárgájával.
Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok. 180 fokon hőlégkeveréssel 12 perc alatt szép barnára sütjük őket. A sütőből kivéve kenjük le tejjel és hagyjuk kb. 10 percet átgőzölni. A töltelék egyáltalán nem folyt ki és ennyi kevés idő alatt is tökéletesen átsültek a kalászok.
6 rúd lett ebből az adagból.