Kakaós kalász recept

Kakaós kalász
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Andi

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
3809

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A kakaós kalász egy puha, finom, kakaós péksütemény, amit egy csésze tejjel fogyaszthatunk uzsonnára vagy tízóraira is.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tésztához:

  • 55 dkg liszt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 ek cukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 8 dkg margarin
  • 1 kk só

Töltelékhez:

  • 3 ek olaj
  • 3 ek cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor

Kenéshez:

  • 2 db tojássárgája
  • 3 ek tej

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 ek cukorral. A lisztet egy tálba öntjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a cukrot elkeverjük a kakaóporral.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.

Vékonyra, kb. 4 mm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. 3 egyenlő széles csíkra vágjuk. A csíkokat megkenjük olajjal. A kakaós töltelékkel megszórjuk a tésztákat, a szélénél hagyjunk kis szabad helyet. A két keskenyebb végénél felhajtunk kb. 1-2 cm hosszú tésztát, így nem fog kifolyni a töltelék. Majd a hosszabbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint a bejglit. A szélét óvatosan a tészta oldalához csípjük, majd ezt a részt alulra fordítjuk.

Ha túl hosszúak a rudak, netán nem férnek bele a tepsibe, akkor középen elvágva és a végeit betűrve kettévehetjük. (Én így tettem, mert a legnagyobb tepsibe sem fért bele a rúd.) Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a kalászokat.

Egy tiszta, éles és belisztezett ollóval 45 fokos szögben 2 cm-ként bevágjuk a tésztát kb. 2/3 részig, de ne vágjuk át teljesen az aljáig.

Az egyik kalászkát fordítsuk jobbra, a másikat balra és így tovább. Kenjük le őket tojás sárgájával.

Melegítsük elő a sütőt, addig is kelnek kicsit még a kalászok. 180 fokon hőlégkeveréssel 12 perc alatt szép barnára sütjük őket. A sütőből kivéve kenjük le tejjel és hagyjuk kb. 10 percet átgőzölni. A töltelék egyáltalán nem folyt ki és ennyi kevés idő alatt is tökéletesen átsültek a kalászok.

6 rúd lett ebből az adagból.


Kakaós kalász recepthez kapcsolódó receptek

Kakaós kalász

Kakaós kalász

A kakaós kalász egy puha, finom, kakaós péksütemény, amit egy csésze tejjel fogyaszthatunk uzsonnára vagy tízóraira is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés