Kalács recept

Kalács
3 4

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Perák Mónika

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1025

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Gyermekkorom délutáni uzsonnája jut eszembe, mikor elkészítem a családnak ezt a foszlós kalácsot.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 3.5 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál cukor
  • 60 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 0.5 dl rum
  • 1 evőkanál olaj a tészta nyújtásához és a formák kikenéséhez

A kenéshez:

  • 1 db tojásfehérje
  • 3 evőkanál tej

Elkészítés

A tejet felmelegítjük, belekeverjük a cukrot, az élesztőt és meleg helyre tesszük, hogy felfusson.

A kimért lisztbe belemorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a tojássárgájákat, a rumot a reszelt citromhéjat, a sót, az élesztős tejet és jól összedolgozzuk. Kétszer kelesztünk, minden kelesztés után jól átgyúrjuk a tésztát. Ebből az alapanyagból kettő kalácsot tudunk készíteni és a sütőbe is belefér egyszerre a kettő szilikon sütőforma.

A tésztát hat egyenlő gombócra osztjuk el. A tésztagombócokat rúd alakúra kisodorjuk és hármasával összefonjuk. Az elmosott sütőformákat egy olajos kenőecsettel átkenjük és a fonott kalácsot beletesszük. A kalácsok tetejét megkenjük tojásfehérjével és tejjel. Előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Házi barack- és eperlekvárt kínálunk hozzá. Kellemes sütögetést kívánok. Perák Mónika


Kalács recepthez kapcsolódó receptek

Kalács

Kalács

Gyermekkorom délutáni uzsonnája jut eszembe, mikor elkészítem a családnak ezt a foszlós kalácsot.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés