Káposztás fürj recept

Káposztás fürj

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1056

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A fürj húsa akkor a legízletesebb, ha nagyon frissen - tehát az elejtését követő első 24 órában - dolgozzák fel és fogyasztják el.

4 személyre

  • 4 db konyhakész fürj egyenként kb. 20 dkg
  • 2 l húsleves
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db finomfűcsokrocska (bouquet garni)
  • 20 dkg zsenge sárgarépa
  • 20 dkg nyers sonka
  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • só, bors, ha szükséges
  • 2 db szegfűszeg
  • fejes vagy kelkáposzta (1kg)

Elkészítés

A fürjeket mossuk meg és töröljük kívül-belül szárazra. Dörzsöljük be sóval és borssal. Forraljuk fel a húslevest. Tisztítsuk meg a hagymát, és tűzdeljük meg a szegfűszeggel. Adjuk a leveshez a vegyes zöldfűszerekkel együtt, és főzzük 10 percig.

Tegyük bele a fürjeket, és főzzük a levest alacsony hőfokon 20-30 percig. Távolítsuk el a káposzta külső leveleit, a fejet mossuk meg, és vágjuk ki a torzsáját.

Mossuk meg a sárgarépát, amelyen tisztításkor egy kevés zöldet is rajta hagytunk. Először a káposztát, majd 8 perc múlva a répát tegyük a levesbe. Közben szeleteljük fel vékonyan a sonkát, azt is adjuk a leveshez, és főzzük az egészet még 3 percig.

Vegyük ki a fürjeket, a káposztát, a sárgarépát és a sonkát. Mindezt rendezzük el egy előmelegített tálon. Szűrjük le a levest. Vegyünk el belőle 6 dl-t, és fagyasszuk le vagy használjuk fel egyéb célra.

Készítsünk a vajból és a lisztből rántást, majd öntsük fel a maradék levessel. Kevergetés mellett sűrítsük be. Ha szükséges, ízesítsük utána sóval, borssal.

Tipp:

Nagymama tanácsa: Az ezen a két oldalon található recepteket fürj helyett fogollyal is elkészíthetjük. A fiatalabb foglyot süssük, a kevésbé fiatalt inkább pároljuk.


Káposztás fürj

Káposztás fürj

A fürj húsa akkor a legízletesebb, ha nagyon frissen - tehát az elejtését követő első 24 órában - dolgozzák fel és fogyasztják el.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés