Káposztás pirog házilag recept
Beküldő: Némethné Zsuzsa Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A káposztás pirog kitűnő étel például vacsorára.
- 30 dkg liszt
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 8 dkg vaj
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
- A kenéshez:
- 1 tojás
- A töltelékhez:
- 25 dkg káposzta
- 3 evőkanál olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- őrölt fekete bors
Elkészítés
A káposztát lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Néhány percig pároljuk, majd kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen el nem párolog. Őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Ha kihűlt, és szükséges, lecsorgatjuk.
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képzünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázva, a hűtőben 45 percig pihentetjük.
Ezután 5 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű derelye formába helyezzük, és összepréseljük. Ha ilyen nincs, akkor 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A közepére halmozzuk a tölteléket, a szélét egy villával lenyomkodjuk így nem jön ki a töltelék és mutatós is lesz. A tetejét tojással megkenjük. A félhold alakú pirogokat kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített forró sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.