Káposztás pirog házilag

Káposztás pirog házilag

A káposztás pirog kitűnő étel például vacsorára.

2 személyre

  • 30 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 8 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
  • A kenéshez:
  • 1 tojás
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg káposzta
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • őrölt fekete bors
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A káposztát lereszeljük. A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a káposztát. Néhány percig pároljuk, majd kevés bort öntünk hozzá, és addig folytatjuk a párolást, míg a folyadék teljesen el nem párolog. Őrölt borssal, esetleg kevés sóval ízesítjük. Ha kihűlt, és szükséges, lecsorgatjuk.

A lisztet összekeverjük a sütőporral, a közepén mélyedést képzünk, ebbe tesszük a puha, de nem olvadt vajat, a sót, és összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt és sima tésztává gyúrjuk. Golyó alakúra formázva, a hűtőben 45 percig pihentetjük.

Ezután 5 mm vastagra nyújtjuk, egy jó nagy átmérőjű derelye formába helyezzük, és összepréseljük. Ha ilyen nincs, akkor 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szúrjuk ki. A közepére halmozzuk a tölteléket, a szélét egy villával lenyomkodjuk így nem jön ki a töltelék és mutatós is lesz. A tetejét tojással megkenjük. A félhold alakú pirogokat kivajazott, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített forró sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.