Káposztás rétes

Káposztás rétes
4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 50 dkg liszt
  • 4 dl víz
  • 3 dkg zsír
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 db tojás

A töltelékhez:

  • 1 fej káposzta
  • olaj
  • cukor
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet (én felesen használok rétes és sima lisztet) a zsírral elmorzsolom. A vizet meglangyosítom, és a sót elkeverem benne. A liszt közepébe mélyedést csinálok és a tojás valamint a vizet oda öntöm. Jól kidolgozom, hogy puha tésztát kapjak, amíg sima és ruganyos nem lesz. Két cipóba osztom és lisztezett műanyag tálcára teszem, letakarom egy tállal és kb. 30 percig pihentetem. Közben elkészítem a tölteléket. A káposztát lereszelem, olajon megdinsztelem, és cukorral ízesítem. (de lehet a cukor helyet kicsit borsozni is.)

Egy asztalt leterítek abrosszal, megszórom kicsit lisztelt és a közepébe leteszem, a tésztát kicsit megnyújtom és a tetejét olajjal megkenem, valamint a kezemet is és óvatosan az asztalon körbe körbe járva a kézfejemet a tészta alá téve az asztal szélességűre kihúzogatom úgy, hogy egy kicsi le is lógjon. A széleit a kezemre csavarva leszedegetem (ezt később a másik darabról is leszedem és a kettőt összedolgozva újra ki lehet nyújtani).

A kinyújtott tésztát meghintem olajjal, rászórom a tölteléket egyenletesen elosztva. Az egyik oldalon az abrosz szélét megfogva a tésztát felcsavarom (én egy kicsit dobni szoktam rajta). Tepsit kikenek zsírral és a tepsi hosszának megfelelően belevagdosom a rétest. Megkenem a tetejét felvert tojással és szép pirosra megsütöm.