Káposztás töltött kiflik

Káposztás töltött kiflik

Igazán puha, finom kiflik, amit akár munkába vagy suliba is csomagolhatunk.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 csapott kávéskanál só
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 db egész tojás
  • 10 dkg margarin

Töltelékhez:

  • 1 közepes fej káposzta
  • 4 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál őrölt bors

Tetejére:

  • 1 db kisebb tojás
  • 1 teáskanál szezámmag
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A friss élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni.

A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a sót, amit egy kevéske liszttel betakarunk.

Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a margarint, a tojást és alaposan kidagasztjuk.

Letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amíg kel, elkészítjük a tölteléket. A megtisztított káposzta felső leveleit eltávolítjuk, ha van rajta sérült rész, azt is.

A torzsája kivételével a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Egy magasabb serpenyőben olajat forrósítunk, amin megpirítjuk a reszelt káposztát. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, majd hagyjuk kihűlni.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, cipókat formálunk és letakarva hagyjuk 10 percet kelni.

Majd az egyik cipót kb. 4 mm vastagra és kör alakúra elnyújtjuk, 8 részre vágjuk.

Minden rész szélesebb végére teszünk kb. 1 teáskanálnyi tölteléket, majd feltekerjük, és kifli formára hajtjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük egymástól kicsit távolabb úgy, hogy a kifli hajtás része alulra kerüljön.

Majd a másik cipóval is megismételjük a műveletet.

Addig hagyjuk kelni, míg bemelegszik a sütő.

A kifliket lekenjük egy kisebb, felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal.

180 fokon hőlégkeveréssel (vagy 200 fokon alul-felülsütéssel) 15 perc alatt megsütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni.