Karácsonyi csokitorta recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Ez a csokitorta, annyira finom, hogy érdemes bíbelődni vele. A kumquat (vagy törpemandarin) az egyik legfinomabb déli gyümölcs.
- 8 db kardamommag
- 30 dkg étcsokoládé
- 20 dkg vaj + a formában
- 5 db tojás
- 0.5 rúd vanília kikapart magja
- 1 dl tejszín
- 18 dkg barna nádcukor
- 2 evőkanál rumaroma
- 0.5 kiskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál liszt
A krémhez:
- 10 dkg mascarpone
- 3 evőkanál porcukor
- 1 dl tejszín
- 0.5 rúd vanília
A kompóthoz:
- 10 dkg törpemandarin (kumquat)
- 2 evőkanál barna nádcukor
- 1 csipet reszelt gyömbér
Elkészítés
A kardamom fekete kis magját a héjából kikaparjuk, és mozsárban összezúzzuk, így kerül a tésztába.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és amikor kihűlt, hozzákeverjük a vajat, a tojásokat, a vanília kikapart magját, a tejszínt, a cukrot, a rumaromát és a száraz anyagokat.
A vajas piskótához az összes anyagot egy robotgép táljába tesszük, és 3-as fokozaton addig keverjük, amíg krémszerű nem lesz, majd egy kivajazott, kilisztezett 24 cm-es tortaformába öntjük, és 190 fokon 35 percig sütjük.
A bébinarancsokat hosszában felvágjuk, kiszedjük a magjukat, majd a barna cukorral és a reszelt gyömbérrel feltesszük párolódni a tűzre. Amikor besűrűsödött, hagyjuk kihűlni.
A kész tortalapot kivesszük a formából. A mascarponét a cukorral felvert tejszínhabbal és a vanília kikapart magjával összekeverjük, majd a tésztára kenjük.
Elrendezzük a tetején a bébinarancsos kompótot, és szép fényes zselés bevonatot kapunk. Még langyosan kenjük rá, mert különben megköt, és akkor már nem tudjuk olyan könnyen kezelni!