Karácsonyi fűszeres mézes zserbó recept

Karácsonyi fűszeres mézes zserbó
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
N.Ildikó

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1042

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Közkedvelt, főként karácsonytájt készítik sokan. A Mézes-krémes, Mézes zserbó számos receptje ismert. A tudomásom szerint, a forrázott tésztával, és tojásos krémmel készített a Mézes-krémes, amit csak porcukorral hintünk meg, az alább közzétett változat a Mézes zserbó. Sokszor hallottam, hogy gondot okoz a tészta nyújtása. Ezzel a recepttel, könnyen készíthető a tészta, nem morzsolódik, és gyorsan puhul.

8 személyre

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 15 dkg porcukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál langyos méz
  • 4 evőkanál tejföl
  • 4 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 12 dkg híg homogén baracklekvár (nem darabos) a lapok bekenéséhez

A krémhez:

  • 7 dl tej
  • 14 dkg rétesliszt
  • 8 evőkanál méz
  • 0.5 dl rum
  • 2 csomag vaniliás cukor
  • 25 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg porcukor

A bevonáshoz:

  • 10 dkg csokoládé
  • 0.5 dl étolaj

Elkészítés

A lisztben elmorzsoljuk a zsiradékot, majd a többi hozzávalót hozzáadjuk, és összegyúrjuk, és 4 db cipóra osztjuk.

Fóliába csomagolva, szobahőmérsékleten legalább egy órát pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Közben sütőpapíron mindegyik cipót kb. 20x30 cm-es téglalappá nyújtjuk, villával megszurkáljuk.

Sütőlemezen 5 perc alatt egyenként megsütjük a lapokat.

3 lapot nagyon vékonyan megkenünk baracklekvárral, és hagyjuk szikkadni.

A krémhez a tejben elkeverünk 3 ek mézet, a lisztet, hozzáadjuk a rumot. Alacsony hőfokon, állandóan kevergetve sűrű péppé főzzük, és hozzá keverjük a vaníliás cukrot. (Akkor kész, ha már nem fénylik, és elválik az edénytől. ) Hagyjuk kihűlni, vagy vízfürdőben is hűthetjük.

A margarint habosra keverjük a porcukorral, hozzá adjuk kanalanként a mézet, és a kihűlt pépet.

Egy lekváros lapot megkenünk a krém harmadával, majd rátesszük a következő lekváros lapot, azt is megkenjük, a harmadikkal is így teszünk, és a tetejére a sima lapot tesszük.

A tetejére sütőpapírt, és nehezéket teszünk, pl. húsvágó deszka. Szobahőmérsékleten hagyjuk puhulni.

A tetejét csokoládéval vonjuk be, amihez az összetördelt csokit az olajjal mikróban vagy gőz fölött megolvasztjuk, homogénné keverjük, és egyenletesen elsimítjuk. (Megszórhatjuk fehér csoki morzsával, ahogy a képen látható.)

Pár órára, vagy másnapig hűtőbe tesszük.

Másnap rombusz alakúra szeleteljük.


Karácsonyi fűszeres mézes zserbó recepthez kapcsolódó receptek

Karácsonyi fűszeres mézes zserbó

Karácsonyi fűszeres mézes zserbó

Közkedvelt, főként karácsonytájt készítik sokan. A Mézes-krémes, Mézes zserbó számos receptje ismert. A tudomásom szerint, a forrázott tésztával, és tojásos krémmel készített a Mézes-krémes, amit csak porcukorral hintünk meg, az alább…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés