Karácsonyi gesztenyés sütemény recept
Beküldő: Gizi Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Finom, krémes sütemény.
- Tészta hozzávalói:
- 4 db tojás
- 12.5 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 12.5 dkg porcukor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 2 evőkanál forró víz
- 1 mokkáskanál sütőpor
- 1 teáskanál mézes-fűszerkeverék
Krém hozzávalói:
- 15 dkg mascarpone
- 2 dl Hulala(v. habtejszín)
- porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- pár kanál savanykás lekvár
- 20 dkg rumos gesztenyemassza a tetejére
- olvasztott csokoládé a tetejére
Elkészítés
A keverőtálba beletenni a porcukrot, majd hozzáadni az egész tojásokat. Robotgéppel jó habosra keverni. (legalább háromszoros mennyiséget kapjunk!!!!)
Ekkor állandó keverés mellett belecsorgatni a vaníliaaromát, majd kanalanként hozzáadni a forró vizet. Még pár percig így keverni tovább.
A lisztet összekeverni a sütőporral, és a masszához szitálni, majd rákanalazni a darált diót és a mézes-fűszerkeveréket. Ezután fakanállal óvatosan összeforgatni.
Egy gáztepsit kibélelni sütőpapírral, majd ráönteni a masszát, és egyenletesen elsimítani.
Előmelegített sütőbe, közepes lángon kb. 15 perc alatt készre sütni. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)
A sütőből kivéve a sütőpapírt lehúzni a tésztáról, majd rácsra tenni és teljesen kihűteni.
A mascarponét simára keverni az ízlés szerinti mennyiségű porcukorral, és a vaníliás cukorral. A Hulalát kemény habbá verni, majd óvatosan a mascarponés krémhez keverni. (habtejszínhez, habfixáló is kell, mert különben összeesik a hab)
A teljesen kihűlt piskótát két egyenlő részre elvágni, majd az egyik lapot megkenni savanykás lekvárral. Ezután ráhelyezni a másik lapot, és annak a tetejére egyenletesen rákenni a mascarponés-habos krémet.
A krém tetejére ráreszelni a gesztenyemasszát, majd a tetejére olvasztott csokoládét csorgatni. (én a csokoládét felszeletelés után csorgattam a gesztenye tetejére)
Egy kicsit állni hagyni, hogy az ízek jól összeérjenek, majd ízlés szerint felszeletelni.