Karácsonyi gyümölcskenyér recept

Karácsonyi gyümölcskenyér
3.5 5

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Kata Kata

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
9878

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Minden karácsonyra elkészítem ezt a gyümölcskenyér receptet.

10 személyre

  • 60 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 0.25 teásk. kardamomi
  • 0.5 rúd vaniliarúd
  • 1 teásk. reszelt citr.héj
  • 1 teásk. só
  • 27.5 dkg puha vaj
  • 15 dkg mazsola
  • 5 dkg tört mandula
  • 5 dkg kockára vágott kandirozott citr.héj
  • 5 dkg kockára vágott kandirozott narancshéj
  • 2 evők. rum
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaniliás cukor

Elkészítés

50 dkg liszttel elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztőt. Megszórjuk liszttel, és  20 percig kelesztjük.

Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához és kemény tésztává gyurjuk. 15 percig tovább kelesztjük.

20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.

Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk és beledolgozzuk a tésztába.

15 perc pihentetés után az alábbiak szerint formálunk kalácsot a tésztából: 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 30 percig kelesztjük, majd megsütjük.

A gyümölcskenyeret még melegen 75 g olvasztott vajjal bekenjük és meghintjük vaníliás porcukorral. 

Tipp: a gyümölcskenyeret el is tehetjük, csak csavarjuk szorosan alufóliába és fagyasszuk le.


Karácsonyi gyümölcskenyér recepthez kapcsolódó receptek

Karácsonyi gyümölcskenyér

Karácsonyi gyümölcskenyér

Minden karácsonyra elkészítem ezt a gyümölcskenyér receptet.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Karácsonyi gyümölcskenyér recepthez

Zsuzska - 2011. december 27.
Mi az a kardamomi és mikor tesszük hozzá?
Dóri - 2011. december 27.
A vajat kihagytad a leírásból.... Épp most teszteljük, próba szerencse....