Karácsonyi gyümölcskenyér recept
Beküldő: Kata Kata Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
Minden karácsonyra elkészítem ezt a gyümölcskenyér receptet.
- 60 dkg liszt
- 5 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 5 dkg cukor
- 1 db tojás
- 0.25 teásk. kardamomi
- 0.5 rúd vaniliarúd
- 1 teásk. reszelt citr.héj
- 1 teásk. só
- 27.5 dkg puha vaj
- 15 dkg mazsola
- 5 dkg tört mandula
- 5 dkg kockára vágott kandirozott citr.héj
- 5 dkg kockára vágott kandirozott narancshéj
- 2 evők. rum
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaniliás cukor
Elkészítés
50 dkg liszttel elkeverjük a tejben cukorral felfuttatott élesztőt. Megszórjuk liszttel, és 20 percig kelesztjük.
Tojást, fűszereket és sót adunk a tésztához és kemény tésztává gyurjuk. 15 percig tovább kelesztjük.
20 dkg vajat 10 dkg liszttel összedolgozunk és belegyúrjuk a kelt tésztába. További 15 percig kelesztjük.
Elkeverjük a mazsolát a mandulával, a kandírozott citromhéjjal és narancshéjjal, valamint a rummal. Kicsit állni hagyjuk és beledolgozzuk a tésztába.
15 perc pihentetés után az alábbiak szerint formálunk kalácsot a tésztából: 20 cm hosszú, lapos rudat gyúrunk, a két végén kicsit benyomjuk, és hosszában középen összehajtjuk. 30 percig kelesztjük, majd megsütjük.
A gyümölcskenyeret még melegen 75 g olvasztott vajjal bekenjük és meghintjük vaníliás porcukorral.
Tipp: a gyümölcskenyeret el is tehetjük, csak csavarjuk szorosan alufóliába és fagyasszuk le.