Karácsonyi gyümölcskenyér recept

Karácsonyi gyümölcskenyér
3 11

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

90 perc

Megnézték:
1357

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Az interneten találtam ezt a receptet, gondoltam kipróbálom. Annyira kellemes ízhatása van, így határoztam el, hogy az oldalon is közzé teszem.

12 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 35 dkg aszalt szilva (feldarabolva)
  • 15 dkg aszalt sárgabarack (feldarabolva)
  • 25 dkg mazsola
  • 20 dkg aszalt vörös áfonya
  • 17.5 dkg vaj vagy margarin
  • 17.5 dkg barna nádcukor
  • 17.5 ml méz
  • 12.5 ml Amarettó likőr
  • 2 db narancs leve, ha bió narancs, akkor a héját is belereszelhetjük
  • 1 teáskanál őrölt fahéj, de használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket is
  • 2 evőkanál holland kakaó
  • 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
  • 3 db egész tojás (kissé felverve)
  • 15 dkg liszt
  • 7.5 dkg darált mandula
  • 0.5 teáskanál sütőpor
  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés

A gyümölcsöket, a vajat, a cukrot, a mézet, a likőrt, a narancslevét, és esetleg a héját, a csokit, a kakaót, egy nagyobb edénybe (nagyobb legyen, mint 2 liter), tesszük, és megolvasztjuk. Amikor homogénné válik, levesszük a tűzről, kevergetve kissé lehűtjük, majd hozzákeverjük az enyhén felvert tojásokat, összedolgozzuk.

A száraz összetevőket (liszt, fűszerkeverék, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverve, a folyékony masszához adjuk, és jól kikeverjük. Két közepes nagyságú sütőformát (őzgerinc) béleljünk ki sütőpapírral, és osszuk el a masszát kétfelé.

150 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses), egy órát sütjük. Nekem a gázos sütőben több időre volt szükség. A 4,5 fokozaton 1 óra 30 perc. Természetesen sütője válogatja. Tűpróbát kell végezni, Jó étvágyat kívánok hozzá!


Karácsonyi gyümölcskenyér recepthez kapcsolódó receptek

Karácsonyi gyümölcskenyér

Karácsonyi gyümölcskenyér

Az interneten találtam ezt a receptet, gondoltam kipróbálom. Annyira kellemes ízhatása van, így határoztam el, hogy az oldalon is közzé teszem.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Karácsonyi gyümölcskenyér recepthez

thumb
ibi1950 - 2011. december 08.
Kedves Katica! Nagyon jó közmondás, hogy a puding próbája az evés. Én soha sem ítélkezem kép és recept alapján egy ételről, csak azután, ha elkészítettem, és megkóstoltam.ibi1950
Katica - 2011. december 08.
Interneten is vannak rossz receptek, ha ennyit írnak ide, azt jelenti, hogy nem igazán jó, de a kép is mutatja, hogy nem tökéletes. Ha csak végig szaladunk ezen a helyen akkor látunk jobb recepteket is.
thumb
ibi1950 - 2011. december 08.
Kedves Peterdiné Soczek Katalin! Higgyék el, hogy nem kevés a liszt mennyisége sem. Megsütöttem!! Ott a kép!! Ez gyümölcskenyér, nem püspökkenyér, a kettő nem keverendő össze. ibi1950
Peterdiné Soczek Katalin - 2011. december 08.
Elég kevés a liszt mennyisége, főleg ha két darab lett belőle./7,5-7,5 dkg/ A gyümölcsadalék, ami db-onként 0,50 kg, ahhoz 7 kanál liszt tényleg kevés, főleg, hogy a likőr is benne van.
thumb
ibi1950 - 2011. december 07.
Kedves Ani! Köszönöm a visszajelzést, végre valaki, aki ismeri ezt a fajta gyümölcskenyeret. Netilinek is köszönöm, Így már hárman vagyunk, akik így ismerik. A több liszttel, és kevesebb gyümölccsel készített, amit itt felvetettek, nekem inkább a püspökkenyér receptemre emlékeztet. Üdv.: ibi1950
ani1956 - 2011. december 07.
Kedves Ibi! Ez egy nagyon régi recept, én is szoktam sütni, és valóban nem kell változtatni a recepten, így jó ahogy leírta. Mindenképpen öt pont.
thumb
ibi1950 - 2011. december 06.
Kedves Hozzászólók! Én a recepten nem javítok semmit, mert elkészítettem, és jó lett a sütemény. Nem mást fényképeztem, ott van a tányéron. Az előzőekben is írtam, hogy a sütési időnél kimaradt, az óra, Sütési idő: 1 óra 30 perc. Nem kell külön kikeverni a tojást, és nem kell habot verni. Aki el szeretné készíteni így, az elkészíti, aki más módon süt gyümölcskenyeret, az más lesz. Én csak megosztottam az általam elkészítettet. ibi1950
Szakértőszemmel - 2011. december 06.
Szerintem több hiba van ebben a receptben, mint azt lentebb itt kifogásolták, az egyik alapvetően az, hogy a gyümölcskenyérnél mindig a tojásokat, a vajjal, cukorral keverjük ki, utána a lisztet, a sütőporral és végül adjuk hozzá a füszereket a gyümölcsökkel. Ha van benne sütőpor, a szódabikarbóna már nem kell, ugyanaz a hatása. A másik nagy hiba, hogy mig a gyümölcsök tartalma több mint 1 kg, addig a liszté csak 15 dkg. Ez nem áll össze, nincs, ami összetartja, mert a keverékarány, amennyi a száritott gyümölcs sulya, annyi legyen a liszté is. A lisztet nagyon kevésnek tartom, a sütési időt is. /1,30 perc/ Összecsapott, rossz recept teli hibákkal, a fentieket figyelembevéve javaslom az elkészitését. Ne vegye sértésnek Kedves IBI1950 a recept kijavitásra szorul és nem kell feladni, mert a javitások után elkészithető jó recept lesz, még nem késő, hogy Karácsonyig sokan megsüssék, ha ez volt a célja.
minimanó - 2011. december 06.
Elkészítés: A gyümölcsöket apróra vagdaljuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A hozzávalókat összekeverjük, majd a masszát utólag a tojások felvert habjával lazítsuk. Kikent formába, 220 fokon 45 percig sütjük 250 gr margarin 200 gr cukor 5 tojássargája (ezt jó habosra kikeverjük) 280 gr liszt 1 sütőpor 150-150 gr vagdalt dió kandírozott narancshéj 6-7 aszalt szilva 1 vanilias cukor 200 ml tej Igy is el lehet készíteni, nem bonyolult süti, hanem egyszerű
thumb
ibi1950 - 2011. december 05.
Kedves Princné Magdika! Semmi gond a pontozásával, természetesen mindenki szíve szerint pontoz. Egyet nem értek. Az Adventi koszorú történetét igen jól ismerem, ennek tudatában készítettem a koszorút: három lila, és egy rózsaszín gyertya van benne. Igen, van egy fehér középen, aminek szomorú, aktuális története van, amivel nem szeretnék itt foglalkozni, de az nem eredményez összevisszaságot. A recepttel kapcsolatosan: nem olcsó sütemény, de sok van belőle, és lefagyasztható. Hosszú a sütési idő, sőt még jeleztem, az én gázsütőmben, még több idő kellett hozzá. A likőr szerintem két funkciót is ellát a süteményben, egyrészt fertőtlenít, másrészt tartósít. Hő hatására az alkohol tartalma elillan, tehát a gyerekek is ehetnek belőle, nem lesz semmi bajuk. Kedves Receptvarázs, köszönöm a biztató szavakat, megerősít abban, hogy nem szabad feladni. Üdvözlettel: ibi1950
netili - 2011. december 05.
Nagyon megörültem amint elolvastam a receptet, mert valamikor régen kaptam valakitől, és elkészítettem, mindenkinek nagyon ízlett. Aztán az évek során valahogy elkeveredet, és most újra itt van, hála a technikának most már bármikor előveketem és elkészíthetem. Idé karácsonyra újdonságnak fog számítani. Köszi Ibi! üdvözlettel, netili
Princné Magdi - 2011. december 05.
Én csak megindokoltam az 1 pontot, miért nem tetszik, ezt sem lehet?
thumb
Receptvarázs - 2011. december 05.
Kedves Ibi! Mi, mint receptvarázs sokra értékeljük a receptet, ötletes, szezonális, aktuális, közeledik a Karácsony! Mindig olyan recepteket kapunk Tőled, amikre ezek a jelzők illenek! Köszönjük! Persze egy adott ételt, sütemény sokféleképpen el lehet készíteni, ezt talán egy gümölcskenyérre még inkább igaz :) Továbbra is várjuk a recepteket!
Princné Magdi - 2011. december 05.
Nagyon sok időbe telik az elkészitése, 90 perc, és közelebbről kellett volna lefotozni, igy egy sima kakaos, kókuszos süteménynek tünik. Nem tudom érdemes-e elkésziteni, ennyi időt rápazarolni. Nagyon sok a hozzávaló is /aszalt gyümölcsök, holland kakaó, étcsokoládé, barna nádcukor, méz, likőr, bionarancs/. A karácsonyi gyümölcskenyeret főleg a narancs, alma, a füszerek/fahéj,szegfüszeg/ és a mandula, dió jelenti. A többi elhanyagolható, éppugy az amarettó likőr is, hiszen a gyerekek nem ehetik meg/ az aroma itt jobb lett volna/. A háttérben lévő gyertyák nagyon zavaróak /kár hogy benne van a képben/, mivel az adventi gyertya 4 db-ból áll,3 egyforma szinü lila, a 4. pedig rozsaszin, amit aranyvasárnap gyujtunk meg. Itt 5 db gyertyát látunk, összevissza szinekkel. Ez nagyon lerontja a képet, eltereli a figyelmet a süteményről, ami amugy is alig látszik. Ezért adtam csak 1 pontot.