Karácsonyi gyümölcskenyér recept

Karácsonyi gyümölcskenyér
1 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

45 perc

Megnézték:
4350

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Két 20 centis őzgerincformához:

  • 15 dkg kandírozott trópusi gyümölcs (pl. ananász, mangó, papaja, stb.)
  • 15 dkg mazsola
  • 0.5 dl barna rum
  • 25 dkg puha vaj
  • 20 dkg sötét színű nyers nádcukor
  • 1 csipet só
  • 5 db tojás
  • 10 dkg darabolt mandula
  • 0.5 teáskanál őrölt szerecsendió-virág vagy őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • 35 dkg liszt
  • 1.5 teáskanál sütőpor
  • vaj vagy sütôpapír a sütôformákhoz
  • kandírozott gyümölcsdarabkák a díszítéshez

A mázhoz:

  • 1 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 teáskanál citromlé
  • 2 evőkanál narancslikőr

Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőformákat kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük. A kandírozott gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és egy kis tálba tesszük. Hozzákeverjük a mazsolát, meglocsoljuk a rummal, és további felhasználásig állni hagyjuk.

A vajat a nádcukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, és addig kavarjuk, amíg sűrű, világos színû krémet kapunk. Hozzáadjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, a mandulát, az őrölt szerecsendiót és a narancshéjat. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk és a tésztához keverjük.

A tésztát a sütőformákba töltjük és elegyengetjük. A forró sütőben, alulra tolt rácson 50–60 percig sütjük. Ha a sütemény teteje túlságosan gyorsan barnulna, a sütés vége felé takarjuk le alufóliával. Ha a tűpróba során nem tapad massza a hurkapálcikára, a gyümölcskenyeret kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni. Ezután kiborítjuk a formából, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral, a citromlével és a narancslikőrrel simára keverjük. A gyümölcskenyeret bekenjük a mázzal, feldíszítjük a kandírozott gyümölcsökkel, majd megvárjuk, amíg a máz megszárad.

Tanács: A kihűlt tésztát máz nélkül lefagyaszthatjuk, majd igény szerint fölengedhetjük és feldíszítve tálalhatjuk.

Előkészítés: 45 perc

Sütés: 50–60 perc


Karácsonyi gyümölcskenyér recepthez kapcsolódó receptek

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Karácsonyi gyümölcskenyér recepthez

Vira - 2014. december 19.
Nagyon tetszik a máz rajta. Erre nem is gondoltam. Köszönöm Vira