Kaáacsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról, az ízletes narancsos kacsa lilakáposztával és krokettel. Kezdő szakácsok is nyugodtan elkészíthetik, mert nem nehéz. Csak fűszerezni kell és be kell tenni a kacsasütő edénybe, majd hagyni, hadd párolódjon, majd süljön.
A kacsát előkészítjük. Megmossuk, megtisztítjuk, még a boltban vásároltat is, és beirdaljuk.
A kacsa belsejét megsózzuk, megborsozzuk, a külsejét is ugyanígy. A narancs héját lereszeljük és ezt is a kacsa belsejébe tesszük.
A pecsenyesütő aljára egy kevés olajat, vagy kacsazsírt teszünk, majd ráhelyezzük a kacsát és a fedőt is. 180 fokos előmelegített sütőben pároljuk 1 órán keresztül, majd megfordítjuk és még 30 percet pároljuk.
Kis tálkában elkészítjük a 2 narancs kifacsart levét, a mézet és egy kevés olajat, vagy olvasztott kacsazsírt. (Sózni, borsozni nem kell, hiszen már előtte megtettük.)
Ezzel a mártással jól megkenjük a már 1,5 órája párolódott kacsánkat, majd visszatesszük a sütőbe és még 45-60 percig sütjük fedő nélkül. (Nagyon figyeljünk oda, hiszen a méz miatt pirosabb lesz a kacsa, ezért ha hamarabb megpirul, akkor már kész is a finom étel.)
Miközben a kacsánk sül, elkészítjük a káposztát.
Megmossuk, felszeleteljük vékonyra, majd megsózzuk és pihentetjük 20 percet. Ezután lemossuk róla a sót, és feltesszük párolni egy pici borssal es köménnyel. Amikor már félig készen van, tehetjük hozzá a meghámozott és lereszelt almát és a tárkonyecetet, meg a cukrot. Akkor jó a káposzta, ha már megpuhult.
A krokettet egyszerűen a sütőben olaj nélkül kisütjük, hiszen előkészített.
Az egész kacsát tálalom és felszeletelem. Minden karácsonyunk elengedhetetlen kelléke.
Jó étvágyat hozzá!