Karácsonyi kalács (Stollen) recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 90 perc
Megnézték: |
A Németországban minden évben elmaradhatatlan karácsonyi kalácsot (a Stollent) 2-3 héttel az ünnepek előtt megsüthetjük. Megkenjük vajjal, vékony rétegben porcukrot hintünk rá, alufóliába csomagoljuk, és csak fogyasztás előtt szórjuk meg jó vastagon porcukorral.
- 75 dkg liszt és egy kevés a formázáshoz
- 25 dkg mazsola
- 2 kiskanál cukor
- 12 dkg cukor
- 1 késhegynyi só
- 2 kiskanál finomra reszelt citromhéj
- 1 tasak vaníliás cukor
- 8 dkg élesztő
- 2.5 dl langyos tej
- 2 evőkanál rum
- 12 dkg korinthusi mazsola
- 6 csepp keserűmandula-olaj
- 1 késhegynyi őrölt kardamom és szerecsendió-virág
- 25 dkg megolvasztott vaj
- 10 dkg apróra kockázott cukrozott citromhéj
- 10 dkg hántolt, darált mandula
- 7 dkg vaj a bekenéshez
- porcukor a beszóráshoz
Elkészítés
A kétféle mazsolát egy tálba tesszük, meglocsoljuk a rummal, 20 percig áztatjuk, azután egy szűrőedényben lecsöpögtetjük. Az élesztőt tálba tördeljük, 2 evőkanál cukorral és 3 evőkanál tejjel összekeverjük, és szobahőmérsékleten 15 percig kelesztjük.
A liszt kétharmadát tálba szitáljuk, és a közepén kialakítunk egy mélyedést. A cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citromhéjat, a keserűmandula aromát, a fűszereket és a vajat a mélyedés köré, a kupac oldalára szórjuk.
Az élesztős tejet a mélyedésbe öntjük. Középről kifelé haladva összekeverjük a liszttel, a maradék tejjel és a többi hozzávalóval. Ezután hozzáadjuk a maradék lisztet, és addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk, amely elválik az edény falától. Végül beledolgozzuk a kétféle mazsolát, a cukrozott citromhéjat és a mandulát is.
Letakarjuk, és meleg helyen 1 óra hosszat kelesztjük. A munkalapot vékonyan belisztezzük, és kb. 10 percig erőteljes mozdulatokkal gyúrjuk és ütögetjük a tésztát, amíg ruganyossá válik, és már nem ragad. A kalács megformázásához a tésztát kb. 35 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Az egyik oldalát majdnem a közepéig visszahajtjuk, hogy megkapjuk a jellegzetes Stollen-formát.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. Rátesszük a kalácsot, letakarjuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg széltében is, magasságra is a másfélszeresére nő. A sütőt 250 °C-ra (légkeveréses sütő 230 °C, gázsütő 6-os fokozat) előmelegítjük.
A tésztát az előmelegített sütőbe toljuk. A sütő hőmérsékletét 160 °C-ra (légkeveréses sütő 140 °C, gázsütő 1-2-es fokozat) mérsékeljük, és 45–55 percig sütjük a kalácsot.
A 7 dkg vajat egy kis lábasban megolvasztjuk. Kivesszük a kalácsot a sütőből. Azon melegében bőségesen megkenjük vajjal, és vastagon meghintjük porcukorral. (Ha később – 2-3 hét múlva – tálaljuk, csak vékonyan cukrozzuk meg.)
Karácsonyi töltött kalács: 30 dkg mazsolát (fele részben korinthusi is lehet) megmosunk és lecsepegtetünk. Hozzáadunk 15 dkg darabolt mandulát, 15 dkg darabolt pisztáciát, 10-10 dkg cukrozott citrom és narancshéjat, 4 evőkanál rumot és 1 kiskanál őrölt vaníliát. Az egészet összekeverjük, és éjszakára állni hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. 1 kg liszthez 3 tasak szárított élesztőt, 12,5 dkg cukrot és 1 csipet sót vegyítünk. Hozzáadunk 4 tojást, 40 dkg megolvasztott, kihűlt vajat, apránként hozzáöntünk 1,25 dl langyos tejet, majd az egészet alaposan összegyúrjuk, és letakarva bő 2 óra hosszat kelesztjük. A mazsolás-mandulás-pisztáciás keveréket jól lecsepegtetjük és a tésztába gyúrjuk. A töltelékhez megmosunk 1 zöldcitromot, szárazrat öröljük, a héját lereszeljük, és a levét kifacsarjuk. 20 dkg marcipánmasszát 20 dkg porcukorral, 10 dkg darabolt mandulával vagy pisztáciával, a zöldcitrom héjával és levével összegyúrunk, és két hengert formálunk belőle. A kelt tésztát félbevágjuk és kinyújtjuk.Mindkét feléből hosszúkás cipót hengergetünk, közben megtöltjük őket a marcipánnal. A kalácsokat kivajazott tepsibe tesszük, és kb. 20 percig kelesztjük. 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegített sütőben mintegy 50 percig sütjük. A még forró süteményeket olvasztott vajjal bekenjük, és megszórjuk porcukorral.