Karácsonyi mézes pulyka recept

Karácsonyi mézes pulyka
4.5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

240 perc

Megnézték:
3367

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Különleges, omlós karácsonyi húsétel

8 személyre

  • 1 db egész bébi pulyka (kb. 3-4 kg)
  • 2 db citrom
  • 2 db citrom leve
  • 1 csokor kakukkfű
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter csirkealaplé

A páchoz:

  • 8 liter víz
  • 50 dkg só
  • 35 dkg méz
  • 1 csokor kakukkfű
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál frissen őrölt bors

A mártáshoz:

  • a pulyka nyaka, szíve és zúzája
  • 1.2 liter víz
  • 7.5 dl csirkealaplé
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db zeller
  • 1 db babérlevél
  • 1 csipet szegfűszeg
  • 1 csipet fahéj
  • 5 evőkanál vaj
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 dl tejszín
  • só, bors

Elkészítés

A pulykát egy nagyobb főzőedénybe tesszük. Összekeverjük a pác hozzávalóit, majd az egészet a pulykára öntjük úgy, hogy teljesen ellepje, és legalább 12 órára a hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A pulykát alaposan lecsepegtetjük, kívül-belül szárazra töröljük, majd a

citrom levét a hasüregébe töltjük, és belehelyezzük a félbevágott citromokat és a kakukkfüvet is.

A szárnyakat a pulyka alá hajtjuk, és a lábakkal együtt kötözőzsinórral erősen megkötözzük, majd az egészet egy rácsos sütőedénybe fektetjük, meglocsoljuk az olívaolajjal, és a sütőben készre sütjük. A pulykánál fél kilónként fél óra sütéssel kell számolnunk. (Az első óra elteltével meglocsoljuk 2 dl alaplével, majd fél óránkét megismételjük a locsolást, míg az alaplé el nem fogy.)

Ha a hús túlzottan pirulna a sütéskor, letakarjuk alufóliával. Amikor a pulyka megsült, a sütőből kivéve egy tálra fektetjük, és 30 percig állni hagyjuk. A sütés közben keletkezett zsiradékot egy edényben félretesszük.

A mártáshoz a pulykanyakat, a szívet és a zúzát felöntjük a vízzel és az alaplével, hozzáadjuk a felkockázott répát, a félbevágott hagymát, az apróra vágott zellert és a fűszereket, majd közepes lángon 2 órán át forraljuk.

Azután a levet leszűrjük, a nyakról lefejtjük a húst, és az aprólékkal együtt felaprítjuk.

A vajat felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet, és 5 perc alatt, állandó kevergetés mellett besűrítjük. Fokozatosan hozzáadjuk a főzőlét és a tejszínt, majd 3-4 evőkanálnyi sütés közben keletkezett zsiradékot is.

Rövid ideig forraljuk, míg be nem sűrűsödik, azután hozzákeverjük az apróra vágott húst és aprólékot, majd sózzuk, borsozzuk, és a sült pulykával együtt tálaljuk.


Karácsonyi mézes pulyka recepthez kapcsolódó receptek

Karácsonyi mézes pulyka

Karácsonyi mézes pulyka

Különleges, omlós karácsonyi húsétel

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés