Karácsonyi mézeskalács recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 50 perc
Megnézték: |
A mézeskalácsot elkészíthetjük különböző változatokban is. Keverhetünk a tésztájába gyömbért, és kakaót is.
A recept hozzávalói ( személyre)
120 darabhoz:
- 50 dkg BL55-ös vagy BL80-as búzaliszt
- 15 dkg felaprított vagy darált mandula, ízlés szerint ugyanennyi dió
- 1 kiskanál só
- 0.5 kiskanál őrölt kardamom
- 0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál szalalkáli
- 25 dkg méz
- 25 dkg barna vagy fehér cukor (lehet kevesebbet is használni ízlés szerint)
- vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés
A tepsit benedvesítjük, és sütőpapírral kibéleljük, vagy kivajazzuk. A lisztet a mandulával vagy a dióval, a sóval, a fűszerekkel és a szalalkálival együtt tálba tesszük.
A mézet és a cukrot állandó keverés mellett felolvasztjuk. Levesszük a lángról. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd hozzáadjuk a lisztkeverékhez.
Kézi mixer vagy robotgép dagasztókarjával a hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, majd a munkalapon tenyérrel tovább gyúrjuk. A tésztát kisebb adagokra osztjuk.
Az adagokat egyenként két réteg sütőpapír közé tesszük, majd a vékonyan belisztezett munkalapon belisztezett nyújtófával kinyújtjuk. Tetszés szerint apró figurákat szaggatunk belőle.
A süteményeket egymástól kis távolságra a tepsibe tesszük. Sütés előtt, lehetőség szerint hagyjuk 2 órát pihenni, hogy a cukor egyenletesen összeálljon a liszttel.
A süteményeket bekenjük vízzel. Ne süssük túlságosan sötétre, mert kesernyéssé válhat az ízük. Süteményesrácson kihűtjük, és tetszés szerint díszítjük.