Karácsonyi mézeskalács recept

Karácsonyi mézeskalács
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
9293

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A mézeskalácsot elkészíthetjük különböző változatokban is. Keverhetünk a tésztájába gyömbért, és kakaót is.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

120 darabhoz:

  • 50 dkg BL55-ös vagy BL80-as búzaliszt
  • 15 dkg felaprított vagy darált mandula, ízlés szerint ugyanennyi dió
  • 1 kiskanál só
  • 0.5 kiskanál őrölt kardamom
  • 0.5 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál szalalkáli
  • 25 dkg méz
  • 25 dkg barna vagy fehér cukor (lehet kevesebbet is használni ízlés szerint)
  • vaj a tepsi kikenéséhez

Elkészítés

A tepsit benedvesítjük, és sütőpapírral kibéleljük, vagy kivajazzuk. A lisztet a mandulával vagy a dióval, a sóval, a fűszerekkel és a szalalkálival együtt tálba tesszük.

A mézet és a cukrot állandó keverés mellett felolvasztjuk. Levesszük a lángról. Megvárjuk, amíg teljesen kihűl, majd hozzáadjuk a lisztkeverékhez.

Kézi mixer vagy robotgép dagasztókarjával a hozzávalókat jó alaposan összedolgozzuk, majd a munkalapon tenyérrel tovább gyúrjuk. A tésztát kisebb adagokra osztjuk.

Az adagokat egyenként két réteg sütőpapír közé tesszük, majd a vékonyan belisztezett munkalapon belisztezett nyújtófával kinyújtjuk. Tetszés szerint apró figurákat szaggatunk belőle.

A süteményeket egymástól kis távolságra a tepsibe tesszük. Sütés előtt, lehetőség szerint hagyjuk 2 órát pihenni, hogy a cukor egyenletesen összeálljon a liszttel.

A süteményeket bekenjük vízzel. Ne süssük túlságosan sötétre, mert kesernyéssé válhat az ízük. Süteményesrácson kihűtjük, és tetszés szerint díszítjük.


Karácsonyi mézeskalács recepthez kapcsolódó receptek

Karácsonyi mézeskalács

Karácsonyi mézeskalács

A mézeskalácsot elkészíthetjük különböző változatokban is. Keverhetünk a tésztájába gyömbért, és kakaót is.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés