Karácsonyi vendégváró mákos-lekváros sütemény recept
Beküldő: Receptvarázs Nehézség: Elkészítési idő: 25 perc
Megnézték: |
Rövid idő alatt mutatós karácsonyi sütemény.
A recept hozzávalói ( személyre)
A tésztához:
- 10 dkg puha vaj
- 12 dkg cukor
- 4 db tojás
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 0.5 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 15 dkg darált mák
- 7 dkg mogyoró, apróra vágva
- 2 evőkanál liszt
- 24 x 24 centis négyzet alakú sütőforma
- vaj a formába
A töltelékhez:
- 30 dkg dzsem (vörösáfonya, áfonyadzsem) kevés vízzel felhigítva
- 4 dl jól behűtött tejszín
- csokoládéreszelék a beszóráshoz (tetszés szerint)
Elkészítés
A sütőformát kivajazzuk. A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A vajat a cukorral kézimixer habverőjével habosra kavarjuk. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és mindegyikkel jól kikeverjük, amíg világos színű, krémes masszát kapunk.
Vaníliás cukorral, fahéjjal és sóval ízesítjük. Hozzáadjuk a mákot és az apróra vágott mogyorót, majd a lisztet is beleforgatjuk.
A tésztát a sütőformába töltjük, és a forró sütőben, középre tolt rácson 30–35 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, kis ideig a formában hagyjuk hűlni, majd süteményesrácsra téve teljesen kihűtjük.
A mákos-mogyorós tésztalapot megfelelő méretű süteményestálra helyezzük. A dzsemből 2 evőkanálnyit félreteszünk a díszítéshez, a többit egyenletesen a tésztalapra terítjük.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és lazán az áfonyára kenjük.
A díszítéshez a félretett dzsemet kanállal cikcakkvonalban a tejszínhabra csorgatjuk. A süteményt tetszés szerint csokoládéreszelékkel is díszíthetjük. Fölszeleteljük és azonnal tálaljuk.
Sütés idő: 35 perc