Karamell szelet házilag recept

Karamell szelet házilag
5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

85 perc

Megnézték:
2942

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Gyermekkorom óta kedvencem a házi készítésű karamell, ami pirított cukor, víz vagy tejszín és vaj elegye. Ezúttal az egyszerű vajkrémes-szalalkális süti tetejét vontam be vele.

8 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Tésztához:

  • 5 ek tej
  • 10 g szalalkáli
  • 1 db tojás
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg Rama margarin
  • 15 dkg porcukor

Krémhez:

  • 1 l tej
  • 8 púpos ek liszt
  • 20 dkg kristálycukor
  • 20 dkg vaj
  • 9 ek porcukor

Mázhoz:

  • 30 dkg cukor
  • 1 dl forró tejszín
  • 10 dkg vaj

Elkészítés

A tejben feloldjuk a szalalkálit, elkeverjük a tojással, összedolgozzuk a tésztához valókkal, a hűtőben fél órát pihentetjük. Nagy gáztepsi hátára sütőpapírt teszünk. 180 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztát 4 felé vágjuk, gyorsan cipóvá formáljuk, tepsi nagyságú lapokra nyújtjuk, a papírra terítjük, megszurkáljuk. A forró sütőben kb. 12-15 perc alatt egymás után világosra sütjük.

A krémhez a fele tejet és a lisztet csomómentesre keverjük. A kr.cukrot közepes hőn barnára olvasztjuk, közben a maradék tejet felforraljuk. Konyhakesztyűt húzunk, a pirított cukrot óvatosan felöntjük a forró tejjel, oldódásig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztes tejet és állandó keverés mellett sűrűre főzzük, kihűtjük. A vajat simára mixeljük a porcukorral, a kihűlt krémet beleadagoljuk és habosra keverjük. A könnyű krémmel megtöltjük a lapokat, puhulni hagyjuk.

A mázhoz lassú tűzön a cukrot barnára karamellezzük, lassan beleöntjük a forró tejszínt, alaposan összekeverjük a vajjal, és a tészta tetejére simítjuk. A szeletek helyét bejelöljük.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta


Karamell szelet házilag recepthez kapcsolódó receptek

Karamell szelet házilag

Karamell szelet házilag

Gyermekkorom óta kedvencem a házi készítésű karamell, ami pirított cukor, víz vagy tejszín és vaj elegye. Ezúttal az egyszerű vajkrémes-szalalkális süti tetejét vontam be vele.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés