Karamellás sajttorta recept
Beküldő: TV Paprika Magazin Nehézség: Elkészítési idő: 75 perc
Megnézték: |
Édes, puha-roppanós és még könnyű is!
A recept hozzávalói ( személyre)
- 20 dkg gyömbéres keksz
- 5 evőkanál vaj
- 2 evőkanál barna cukor
- 2 marék dió
A sajtkrémhez:
- 25 dkg krémsajt
- 20 dkg barna cukor
- 2 evőkanál olvasztott vaj
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 5 db tojás
A karamellöntethez:
- 17.5 dkg cukor
- 0.6 dl víz
- 0.5 kiskanál citromlé
- 2.5 dl tejszín
Elkészítés
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A kekszet morzsává törjük, összekeverjük a vajjal és a cukorral, majd egy 22 vagy 24 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk.
A formát alufóliával háromszor körbetekerjük úgy, hogy az alufólia pereme magasabban legyen, mint a formáé, majd a kekszmorzsa tetejére is alufóliát helyezünk, és 12 percig sütjük.
A krémsajtot összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vajat és a vaníliát, majd egyesével a tojásokat, és a kihűlt tésztára kanalazzuk.
A tortaformát egy mélyebb tepsibe állítjuk, a tepsit félig megtöltjük vízzel, és a tortát készre sütjük. (Akkor jó, ha a krémsajtos töltelék a széleken kicsit felpuffad és remegőssé válik.) Ezután kivesszük a vízfürdőből, eltávolítjuk az alufóliát, majd néhány órára a hűtőbe tesszük.
A karamellöntethez a cukrot elkeverjük a vízzel és a citromlével, addig forraljuk, míg a cukor fel nem oldódik, majd még kb. 9 perc alatt karamellizáljuk.
A tűzről levéve hozzáadjuk a tejszínt, majd egy kissé visszaforraljuk (kb. 8 perc). Amikor kissé kihűlt, a sajttorta tetejére öntjük, megszórjuk a durvára vágott dióval, majd a tortát még néhány órára visszatesszük a hűtőbe.