Karfiolleves rizzsel, hajdinával recept

Karfiolleves rizzsel, hajdinával
3 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

35 perc

Megnézték:
2027

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Karfiolszezonban gyorsan elkészülő idény-zöldségleves. Ha dupla adag karfiollal készítjük, félidőben vegyük ki a plusz mennyiségű, félpuha rózsát a másnapi rántott- vagy vajas-karfiolhoz...

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 kg hófehér karfiol
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg rizs vagy hajdina
  • 0.5 csokor petrezselyemzöldje
  • 2 szál friss kakukkfű /1 csipet szárított/
  • 1 db kockacukor
  • 1 dl tejföl
  • 0.5 dl tejszín
  • 0.5 dl tej
  • tengerisó
  • bors
  • szerecsendió-reszelék

Elkészítés

Először is a rizst vagy hajdinát átmossuk, kevés meleg vízben ázni hagyjuk. Közepes fazékban, olajban üvegesre sütjük a nagyon apróra vágott hagymát. Hozzátesszük az alaposan megmosott, rózsáira szedett karfiolt, meglocsoljuk 4-5 evőkanál vízzel, kissé megsózzuk, lefedjük, tovább pároljuk, időnként megkeverjük, közben apránként pótoljuk a vizet, amíg a karfiol el kezd puhulni. Kb. 10 perc az egész.

Majd az apróra vágott petrezselyemzöld felét hozzátesszük, pár másodpercig a karfiollal együtt sütjük, kb. másfél liter forróvízzel felöntjük, a maradék sóval ízesítjük. Fedő alatt, takarékon 10 percig gyengén forraljuk, majd a levesből kiveszünk 2-3 karfiolrózsát, illetve ha gondoltunk a mennyiségnél a másnapra is, akkor annyival többet.

Közben a 2-3 főtt karfiolt botmixerrel pürésítjük, majd a tejes keverék társaságában visszatesszük a levesbe. Még egyet forralunk rajta, elzárjuk a hőt. Beledobjuk a kockacukrot, vágott petrezselyemmel, kakukkfűvel megszórjuk, frissen őrölt borssal és csipetnyi szerecsendióval illatosítjuk. Tálalásig lefedjük.


Karfiolleves rizzsel, hajdinával recepthez kapcsolódó receptek

Karfiolleves rizzsel, hajdinával

Karfiolleves rizzsel, hajdinával

Karfiolszezonban gyorsan elkészülő idény-zöldségleves. Ha dupla adag karfiollal készítjük, félidőben vegyük ki a plusz mennyiségű, félpuha rózsát a másnapi rántott- vagy vajas-karfiolhoz...

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Karfiolleves rizzsel, hajdinával recepthez

vajdamarta - 2010. október 21. 12345
Mel1ke kedves, jogos a kérdés. Amikor felengedem a petrezselymes, párolt karfiolt a vízzel, akkor teszem bele a hajdinát, ha pedig előfőzött gyors rizzsel készítem, akkor a leves forrása után 5 perc múlva.
Mel1ke - 2010. október 20. 12345
Es a hajdina hogy kerul a leevsba?