Karfiolleves vajas galuskával

Karfiolleves vajas galuskával

Leveses család lévén ritka az olyan alkalom, ha főétkezéskor nincs leves, ez az egyik nagy kedvenc. Természetesen akkor jó, ha "megáll benne a kanál", olyan sűrű. Praktikák: - a tejfölt érdemes elővenni a hűtőből a főzés megkezdésekor, így nem rántja össze a leves a hideg tejfölt - ha a tejföl és a liszt összekeverésekor kevés vízzel is összekeverjük, akkor csomómentes lesz, amikor felhasználjuk - főzés során, vagy tálaláskor lehet bele tenni csípős paprikát - a képen látható leves és galuska teljes kiőrlésű tönköly liszttel készült.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

A leveshez:

  • 1 kg karfiol, tisztítva kb. 70 dkg
  • 25 dkg sárgarépa
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 3 szál petrezselyem
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika (jó minőségű)
  • 2 teáskanál ételízesítő (sómentes)
  • 15 dkg tejföl
  • 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • só, bors

Galuskához:

  • 1 db egész tojás (szabadtartású)
  • 2 dkg olvadt vaj
  • 5 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • csipet só (természetes, nem finomított)
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát, fokhagymát szeljük apróra, a sárgarépát karikázzuk fel. Az olajon pároljuk üvegesre a hagymát csipet sóval, borssal, majd szórjuk meg pirospaprikával (vigyázva, ne égjen meg). Tegyük rá a répa karikákat, a fokhagymát és öntsük fel 1 dl vízzel, majd fedő alatt pároljuk, amíg a karfiolt szétszedjük. A karfiolt szedjük kisebb rózsákra és tegyük a leveshez, ízesítsük sóval, borssal, ételízesítővel, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Fedő alatt főzzük közepes lángon, amíg elkészítjük a galuskát és előkészítjük a tejfölt.

Keverjük össze a tejfölt az egy evőkanál liszttel és keverjük simára egy evőkanál vízzel (így csomómentes lesz). Keverjük össze galuskát (a tojást a vajjal, majd a liszttel). Ha már forr a leves, szaggassuk bele kiskanállal a galuskát. Ha a zöldségek és a galuska is megpuhult, húzzuk le a tűzről a levest ás fokozatosan keverjük bele az előkészített tejfölt, majd tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze.