Karfiolos sajtleves recept

Karfiolos sajtleves
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
2616

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A klasszikus páros, a karfiol és a cheddar sajt levesben is kitűnően illik egymáshoz. A karfiolt kissé megfőzzük, majd bársonyosan simára pépesítjük. A testet-lelket melengető levest ropogós zsemlével tálaljuk.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 2 dkg vaj
  • 1 db vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 kávéskanál napraforgóolaj
  • 6 dl félzsíros tej
  • 10 dkg érett cheddar sajt lereszelve
  • 3 kávéskanál mustárpor
  • 1 db nagy fej karfiol, rózsáira szedve (kb. 90 dkg)
  • 1.5 dl zöldségalaplé
  • 1 db babérlevél
  • só, fekete bors
  • apróra vágott petrezselyemzöld a díszítéshez

Elkészítés

Olvasszuk meg a vajat egy nagy lábasban. Tegyük bele a hagymát, és gyakran kavargatva pirítsuk mérsékelt hőfokon 3 percig, amíg megfonnyad. Szórjuk rá a mustárport, és keverjük össze.

Rakjunk félre néhány karfiolrózsát, a többit tegyük a lábasba a tejjel, az alaplével és a babérlevéllel együtt. Forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot. Fedjük be és főzzük csendesen 10 percig, vagy amíg a karfiol meg nem puhul.

Közben forrósítsuk fel az olajat teflonserpenyőben. A félretett karfiolrózsákat gyakran kevergetve süssük 4-5 percig, amíg enyhén meg nem barnulnak. Tegyük félre.

Vegyük ki a babérlevelet a levesből. Pürésítsük a levest a lábosban botmixerrel, vagy turmix-, illetve háztartási robotgépben. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd újra melegítsük fel forrásig.

Vegyük le a tűzhelyről, adjuk hozzá a reszelt sajtot, és addig keverjük, amíg a sajt meg nem olvad. Merjük ki 4 előmelegített levesestányérba, és szórjuk meg a pirított karfiolrózsákkal és petrezselyemmel. Tálaljuk azonnal.

Tipp:

• Használjuk fel az összes karfiolt a leveshez. A díszítéshez keverjünk össze 4 evőkanál alacsony zsírtartalmú natúr joghurtot és 2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöldet vagy friss metélőhagymát. Ebből tegyünk mindegyik tányér levesbe egy-egy kanálnyit. Pikáns, paszternákkal készített sajtleveshez fonnyasszunk meg 1 apróra vágott vöröshagymát 2 dkg vajban. Adjunk hozzá 5 dkg apró kockákra vágott paszternákot, 1 kávéskanál köményt és 3 kávéskanál őrölt koriandert. Pirítsuk 2 percig, majd öntsük fel 6 dl félig lefölözött tejjel, 4,5 dl zöldségalaplével, és tegyünk hozzá egy babérlevelet. Forraljuk fel, majd fedjük be, és főzzük lassú tűzön, amíg a paszternák meg nem puhul. Távolítsuk el a babérlevelet, és a levest botmixerrel vagy turmixgépben keverjük simára. Melegítsük fel tűzforróra. Merjük tányérokba, és szórjuk meg 12 dkg reszelt sajttal és friss korianderlevéllel.

Miért egészséges?

• A cheddar sajt a legtöbb sajthoz hasonlóan gazdag fehérjében és kalciumban, ám magas a zsírtartalma. Erős ízű, érett sajtot választva csökkenthetjük a sajt mennyiségét, és egészséges szinten tarthatjuk a zsírbevitelt, miközben a sajt értékes tápanyagai is érvényesülnek. A karfiol a keresztes virágú növények családjába tartozik. Jellegzetes kénvegyületeiről úgy tartják, hogy szerepet játszanak bizonyosfajta rákos daganatok, valamint szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. A vöröshagymáról úgy vélik, hogy fogyasztásával nemcsak a rák kockázata csökkenthető, de a vér koleszterinszintje is alacsonyabban tartható.

A recept tápértéke:

Tápérték adagonként, energia 303 kcal, fehérje 20 g, zsír 18 g (ebből, telített 10 g), szénhidrát 17 g (ebből cukor 15 g), rost 5 g, C-vitamin, kalcium, A-, B1-, B6-, B12-vitamin, folsav, kálium, cink, B2-, E-vitamin, niacin, vas


Karfiolos sajtleves recepthez kapcsolódó receptek

Karfiolos sajtleves

Karfiolos sajtleves

A klasszikus páros, a karfiol és a cheddar sajt levesben is kitűnően illik egymáshoz. A karfiolt kissé megfőzzük, majd bársonyosan simára pépesítjük. A testet-lelket melengető levest ropogós zsemlével tálaljuk.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés