Kávékrémes sütemény

Kávékrémes sütemény

Réteges élvezet isteni kávékrémes rétegekkel!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Hozzávalók a piskótához:

  • 4 db tojás
  • 8 evőkanál barna cukor
  • 2 adag presszókávé
  • 2 evőkanál víz
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 3 db tojássárgája
  • 3 evőkanál barnacukor
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 15 dkg vaj

A habhoz:

  • 3 db tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • 1 adag feketekávé
  • 0.5 dl minőségi rum
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

A lisztet összekeverjük a kakaóporral és a sütőporral. A tojásfehérjéket a sóval és a cukorral kemény habbá verjük (a barna cukrot helyettesíthetjük kristálycukorral is). Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a kávét, majd a vizet. Tovább keverjük, majd fokozatosan beleszórjuk a sütőporral és kakaóval kevert lisztet.

Ezután a masszát ketté vesszük és két egyforma lapot formázunk belőle. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és megsütjük benne a lapokat.

A krémhez a tojássárgát a kétféle cukorral, a tejjel és a liszttel csomómentesre keverjük, majd sűrűre főzzük. Ha kész, levesszük a tűzről és belekeverjük a vajat. Kihűtjük, majd krémesre habosítjuk.

A már kihűlt lapok közül az egyiket tálcára tesszük. Rákenjük a krémet és befedjük a másik lappal. A tetejét megkenjük a rumos kávéval egy ecset segítségével (rumaromával is helyettesíthetjük. A tésztát egyben is hagyhatjuk, ekkor egyetlen vastag rétegben a sütemény alját alkotja.)

A hab elkészítéséhez a tojásfehérjét a cukorral gőz felett keményre verjük, majd a sütemény tetejére simítjuk. Egy villával díszítő mintákat is kialakíthatunk a hab felületén, illetve instant kávéval, kapucsínóporral, esetleg kakaóporral, őrölt kávészemekkel díszíthetjük.