Kávés sajttorta

Kávés sajttorta

Krémes és lágy finomság!

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

Az alap hozzávalói:

  • 25 dkg darált keksz
  • 20 dkg vaj
  • 1 adag presszókávé

Hozzávalók a krémhez:

  • 40 dkg mascarpone
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg nádcukor
  • 0.5 db vaníliarúd
  • 1 dl feketekávé
  • 1 dkg zselatinpor
  • 10 dkg tortabevonó vagy étcsokoládé
  • 2 evőkanál olvasztott vaj
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Ha egész keksszel dolgozunk, aprítóban ledaráljuk, majd összedolgozzuk a megmelegített/megolvasztott vajjal és a kávéval. Ezután egy 25 cm-es tortaforma aljára terítjük (tehetünk alá sütőpapírt). Amíg a krém elkészül, betesszük a hűtőbe.

A krém hozzávalóit az utolsó kettő kivételével habverővel jól összekeverjük. (A vaníliarudat helyettesíthetjük vaníliás vagy vanilincukorral, esetleg vaníliaaromával, a nádcukor helyett kristálycukrot is használhatunk. A kávét helyettesíthetjük kávéporral, de koffeinmentes kávét is tehetünk bele.) Ha a krém kész, a kekszalapra töltjük, és 2-3 órára visszatesszük a hűtőbe.

A tortabevonót (vagy magas kakakótartalmú étcsokoládét) a vajjal együtt gőz felett megolvasztjuk (használhatunk étolajat is). A folyós mázzal bevonjuk a torta tetejét (készíthetünk olyan bevonatot is, ami nem egybefüggő, hanem valamilyen mintát jelenít meg). Miután megdermedt, ízlés szerint díszíthetjük gyümölcsdarabokkal, pörkölt kávészemekkel, tejszínhabbal is.