Kecskeméti barackos kölestorta Magyarország Tortája 2011-ben recept

Kecskeméti barackos kölestorta Magyarország Tortája 2011-ben
4 3

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Jámborné Budai Mónika

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
1160

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


16 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 290 gr hántolt, megmosott köles
  • 1 liter tej
  • csipet só
  • csipet vanília
  • 260 gr cukor
  • 60 gr vaj
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 60 gr túró
  • 3 db tojás
  • 30 gr mandulaliszt
  • 70 gr lenmag pehely
  • 100 gr darabolt sárgabarack konzerv
  • 50 gr sárgabarack öntet
  • 150 gr felvert tejszínhab
  • 100 gr forró zselatin

Elkészítés

Szakmai recept: A hántolt, megmosott 290 gramm kölest egy liter tejjel, csipet sóval és vaníliával puhára főzzük. Ha megpuhult, a tűzről levéve hozzáadjuk 260 gramm cukrot, 60 gramm vajat és egy egész citrom reszelt héját adjuk hozzá. A lefőtt alapból mérjünk ki 500 g-ot és letakarva tegyük félre a töltéshez.

A tortaforma sütőkarikáját csomagoljuk be sütőpapírral. A maradék lefőtt, 960 gramm forró kölesalaphoz adjunk hozzá 60 gramm túrót, 3 egész tojást, 30 gramm mandulalisztet és 70 gramm lenmag pelyhet. Töltsük a becsomagolt karikába. 180 Celsius-fokos előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt süssük készre. Majd fordítsuk rácsra és azonnal vágjuk ki a sütőkarikából.

Az elkészült tortalapot tegyük vissza a tortaformába. A félretett és lehűtött 500 gramm kölesalaphoz, habverővel keverjük hozzá a 100 gramm darabolt sárgabarack konzervet, az 50 gramm sárgabarack öntetet, majd lazítsuk 150 gramm felvert tejszínhabbal és keverjük hozzá a 100 gramm forró zselatint. A bekevert krémet töltsük az előkészített tortaformába. Helyezzük a tetejére a kihűlt kölespiskótát. A tortát tegyük egy éjszakára mélyhűtőbe majd, ha keményre fagyott válaszuk le róla a formát.

Egy zsúr torta alakot készítettem el, amihez a recept hozzávalóit megfeleztem. Sárgabarack konzervet én nem kaptam, ezért friss sárgabarackot használtam, amit cukorszirupban át főztem, és így készítettem el a sárgabarack öntetet is, csak azt leturmixoltam. Érdemes több öntetet készíteni, mert azt a recept nem írja, hogy a díszítéshez is használni kell!!

Egy másik kérdés?? - több receptet átolvastam az egyik azt írja, hogy a kölespiskóta a torta aljára kerül, a másik recept - azt írja, hogy a kölespiskóta a torta tetejére kerül, a harmadik recept szerint - alulra is felülre is kerül, melyik a jó recept nem tudom??

Végül én úgy oldottam meg, hogy a piskóta alulra került a formába, és a krém pedig rá, és a díszítés hát az sem egyértelmű, mert szó nincs róla, csak a kereset képek alapján, az egyik képen fehér csokis háromszög látható, a másik kép szerint étcsokoládé háromszög lapok láthatóak a tortán.

Persze a díszítéshez még szükség van barack öntetre is amit a recept szintén nem említ!!! Ja, és nem raktam a fagyasztóba, két óra alatt a hűtőszekrényben is megfagyott a krém. Végül mégis elkészült és ilyen lett, az íze viszont nagyon finom!


Kecskeméti barackos kölestorta Magyarország Tortája 2011-ben recepthez kapcsolódó receptek

Kecskeméti barackos kölestorta Magyarország Tortája 2011-ben

Kecskeméti barackos kölestorta Magyarország Tortája 2011-ben

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kecskeméti barackos kölestorta Magyarország Tortája 2011-ben recepthez

Jámborné Budai Mónika - 2011. november 17.
Kedves Ibi! Örülök, hogy tetszik a recept,az elkészítése pedig nem nehéz csak türelem kell hozzá.
thumb
ibi1950 - 2011. november 15.
Kedves Mónika! Átolvastam az eredeti receptet, és az elkészítést is megnéztem. Véleményem szerint ez a torta így tökéletes ahogy elkészítette. Gratulálok hozzá. Én még csak addig jutottam, hogy vásároltam kölest. Szeretném azért én is elkészíteni, kíváncsi vagyok az ízére. Biztos nagyon finom, és olyan sok jó élettani hatást olvastam a kölesről.Majd felteszem én is, ha elkészítem. Üdv.:ibi1950
Jámborné Budai Mónika - 2011. november 15.
Nem gondoltam volna hogy ez a torta ilyen vihart kavar. Először is Cukorbetegek nem ehetik a tortát,és ezt azért írtam meg,mert tévesen volt informálva a Média ezzel kapcsolatosan annak idején,vagy is az volt a hír hogy ehetik a cukorbetegek is. A sajtó-tv-ben helyre korrigálták annak idején. Ha liszt érzékeny vagy akkor ne készítsd el ezt a receptet,Mivel egészségügyi főiskolám van és munkám során cukorbetegekkel-lisztérzékenyekkel is foglalkozom,hidd el tudom mi a két betegség közti különbség .A tv-ben nem volt szó én úgy tudom a lisztérzékenyekről,szerintem te emlékszel rosszul. Másodszor pedig,a szakmai recepttel volt problémát és ha megnézted volna a Zila cukrász mester linkjét amit az előző megjegyzésnél megjelöltem,ott láthatod azt,hogy a szakmai recept azonos,kell bele lenmag pehely és az igazi ország torta elkészítéséhez kell a Zila forma. Igaz én sem azt használtam mert nem volt. Ha lisztérzékeny vagy akkor készítsd el a saját variációdat,de egyébként csak azért nem ehetik a lisztérzékenyek a tortát,mert a cukrászdák nem garantálják a liszt mentes környezetben való elkészítését. A lenmag pehely egy új felfedezés a lisztérzékenyek táplálkozásában ilyen még a burgonyapehely is. Ha te olyan környezetben készíted el ahol semmilyen eszköz nem ért olyan alapanyaghoz ami tartalmazott glutént,semmi akadálya az elkészítésének. Ismét itt van egy link ahol olvashatsz róla. http://chiamag.blogter.hu/tag/liszterzekenyseg Részemről ez a kérdés le van zárva mert úgy gondolom mindent megpróbáltam,hogy a kérdésedre választ adjak,de úgy látom hiába Megkérem a receptvarászt ,hogy a továbbiakban győzzenek meg ők.
thumb
blahunka Attiláné - 2011. november 15.
Nem cukorbetegekről van szó, hanem lisztérzékenyek, teljesen más dolog. Nem lehet őket összekeverni. Másik pedig a link-nél irták, hogy lisztérzékenyeknek készítik el. Ezért én is elkészítettem, csak másképp, és az nem is volt bonyolult. Zila forma nem kell egy torta elkészítéséhez. Lenmagpehellyel még nem dolgoztam, ha lisztérzékenyeknek való lisztet használunk az tökéletes a tortához, és még az ízén sem lehet érezni semmi különöset.
thumb
Jámborné Budai Mónika - 2011. november 14.
Kedves blahunka Attiláné! Ez a szakmai recept,valami félreértés van valószínűleg,mert cukorbetegek nem fogyaszthatják a tortát. Lenmagpehely kell a tortához,én a recepttől annyiban tértem el,hogy nem volt Zila formám. A kölest pedig nem olyan nehéz elkészíteni,de ha érdekli itt van róla egy videó Zila cukrász mesterrel ahogyan készítik. Remélem tudtam segíteni. http://laptopkonyha.hu/receptek/?sw_29_item=2658&sw_29_folder=2656#Kecskeméti+barackos+kölestorta+-+12+szeletes
thumb
blahunka Attiláné - 2011. november 14.
TIsztelt Mónika! Ez nem szakmai recept, mert a TV-ben is közölték, hogy lisztérzékenyek is tudják fogyasztani, így lenmag nem volt abban. De különben a köles tésztája elkészítése amint látom elég bonyolult, így én másképpen készítettem el, de az is tökéletes lett, és lisztérzékenyek is tudják fogyasztani. Én örültem amikor mondták, hogy gondoltak a lisztérzékenyekre, csak a köles elkészítése nem egyszerű. Ajánlom a Sárgabarackos tortát, amely majd nem úgy készült, de nem annyira bonyolult.