Keleties húsgombócleves recept

Keleties húsgombócleves
4.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
1400

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A laktató, főfogásként is tálalható leves keleties jellegét az aromás rizsből és sertéshúsból gyúrt gombócok, valamint a sok érdekes zöldség adja. Előmelegített tálba merjük, vagy egyenesen az asztalra tett lábasból szedjük.

4 személyre

  • 6 szál újhagyma ferdén, vékonyan felkarikázva
  • 20 dkg hüvelyes cukorborsó mindegyik hüvely ferdén 2-3 darabra vágva
  • 1.4 l csirkealaplé lehetőleg házi
  • 10 dkg shiitake gomba vékonyan felszelve
  • 3 evőkanál száraz sherry
  • 20 dkg bébikukorica mindegyik cső ferdén
  • 20 dkg vörös mángoldlevél
  • 2.5 cm hosszú friss gyömbér meghámozva és vékony csíkokra vágva
  • 2 evőkanál világos szójaszósz (ízlés szerint)
  • 1 doboz bambuszrügykonzerv lecsepegtetve

A rizses húsgombóchoz:

  • 1 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 35 dkg sovány darált sertéshús
  • 6 szál újhagyma apróra vágva
  • 1 csipetnyi csilipor
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 0.5 kiskanál pirított szezámolaj
  • 15 dkg hosszú szemű rizs
  • 2.5 cm hosszú friss gyömbér meghámozva és lereszelve
  • 0.5 kiskanál ötfűszerkeverék
  • 20 dkg bordás kel

Elkészítés

Először elkészítjük a húsgombócokat. A rizst egy lábasba szórjuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy bőségesen ellepje, majd felforraljuk. 1 percig főni hagyjuk, majd leszűrjük, és megvárjuk, amíg kihűl.

A sertéshúst összedolgozzuk a gyömbérrel, az újhagymával, a fokhagymával, a szójaszósszal, a szezámolajjal, az ötfűszer keverékkel és a csiliporral. A bordás kel leveleit letépkedjük a vastag fehér tőről, apróra vágjuk, és a húshoz adjuk. A tövet félretesszük a leveshez. A fűszeres-húsos masszát kanállal jó alaposan összekeverjük.

A leszűrt rizst egy nagy, lapos tálba tesszük, és villával fellazítjuk. Vizes kézzel kiveszünk egy kis adagot a húsos masszából, összenyomkodjuk, és körülbelül diónyi méretű gombócot formálunk belőle. Belehengergetjük a rizsbe, kissé bele is nyomkodjuk, hogy a rizsszemek vastag rétegben rátapadjanak. Azután az elkészült gombócot egy tányérra tesszük. A maradék masszából még körülbelül 20 további gombócot formálunk.

Egy párolóbetét alját egy rétegben kibéleljük a vörös mángoldlevelekkel, úgy, hogy réseket hagyunk köztük. A húsgombócokat egy rétegben a levelekre tesszük, közöttük kevés szabad helyet hagyva, mivel a rizs párolás közben megduzzad. A gyömbéres alaplevet egy lábasban felforraljuk. Ráhelyezzük a párolóbetétet, és lefedve 35 percig pároljuk fölötte a gombócokat.

Miközben a gombócok puhulnak, a bordás kel tövét 1 cm vastagon felszeleteljük. Levesszük a párolóbetétet a lábasról, és egy tányérra állítva félretesszük. A sherryt, a szójaszószt, a bébikukoricát, a shiitake gombát, a hüvelyes cukorborsót, a megmaradt mángoldleveleket, a bambuszrügyet és az újhagymát az alapléhez adjuk. Újból felforraljuk, majd rátesszük a párolóbetétet, és még 5 percig pároljuk a gombócokat.

Óvatosan áttesszük egy előmelegített levesestálba a rizses húsgombócokat. A mángoldleveleket a párolóbetétből a levesbe tesszük. Megkóstoljuk az ételt, és ha szükséges, adunk hozzá még egy kis szójaszószt, majd az előmelegített 4 mélytányérba merjük, és mindegyik adagba teszünk néhány húsgombócot is.

Tipp:

• A rizses húsgombócokat párolás helyett közvetlenül az alaplébe tesszük, és 20 percig csendesen főzzük (posírozzuk), majd hozzáadjuk a zöldségeket, és az alaprecept szerint befejezzük a leves elkészítését. A rizs ugyan egy kicsit zavarossá teszi az áttetsző levest, de a végeredmény éppen olyan ízletes lesz.

Miért egészséges?

• A shiitake gomba lentinánt tartalmaz, amely erősíti az immunrendszert. Ez az ízletes gomba arról is nevezetes, hogy csökkenti a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát. A sertéshús megfelelő B1-vitamin-forrás, és hasznos mennyiséget tartalmaz a különféle egyéb B-vitaminokból is. A leveles zöldségek kellő mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, folsavat és béta-karotint.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 430 kcal (1793 kJ), fehérje 32 g, zsír 10 g (ebből telített 3 g), szénhidrát 51 g, (ebből cukor 7 g), rost 6 g, A-, B1-, B2-, B6-, B12-, C-vitamin, folsav, niacin, kálium


Keleties húsgombócleves recepthez kapcsolódó receptek

Keleties húsgombócleves

Keleties húsgombócleves

A laktató, főfogásként is tálalható leves keleties jellegét az aromás rizsből és sertéshúsból gyúrt gombócok, valamint a sok érdekes zöldség adja.…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés