Keleties tésztasaláta csirkehússal recept

Keleties tésztasaláta csirkehússal
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
Receptvarázs

Nehézség:

Elkészítési idő:

50 perc

Megnézték:
2178

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


A masnitésztának újszerű ízt ad a halszószból, friss piros húsú csilipaprikából és rizsecetből készült egzotikus öntet. A sokféle tápanyagot tartalmazó csirkesalátát főfogásként friss ropogós zöldségekkel tálaljuk. A maradékot nyugodtan eltehetjük a hűtőszekrényben másnapra, ugyanolyan finom marad.

4 személyre

  • 1 db piros húsú paprika kicsumázva, gyufaszálnyi csíkokra vágva
  • 15 dkg sárgarépa gyufaszálnyi csíkokra vágva
  • 2 db zellerszár gyufaszálnyi csíkokra vágva
  • 2 db citrom- vagy limonellakarika
  • 1 evőkanál rizsbor (szaké vagy mirin) vagy száraz sherry
  • 30 dkg farfalle (masnitészta)
  • 3 db csirkemellfilé (egyenként kb. 15 dkg)
  • 0.5 db uborka félbevágva, kimagozva és gyufaszálnyi csíkokra vágva

Az öntethez:

  • 1 db nagy gerezd fokhagyma összezúzva
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál halszósz
  • 1 kiskanál finom szemcséjű kristálycukor
  • 1 evőkanál piros csilipaprika kicsumázva és apróra vágva
  • 1 evőkanál rizsecet almaecet vagy fehérborecet

Elkészítés

A csirkehúst egy nagy lábasba teszszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Hozzáadjuk a limonella- vagy a citromkarikákat, a rizsbort vagy a sherryt, és addig melegítjük, amíg gyöngyözni kezd. Ekkor mérsékeljük a hőfokot, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük a csirkét. Levesszük a tűzhelyről, lefedjük, és a főzőlében hagyjuk a húst, amíg kihűl.

Közben 10-12 perc alatt vagy a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint haraphatóra („al dente”) főzzük a tésztát. Leöntjük róla a vizet, hideg folyó víz alatt leöblítjük és lecsepegtetjük, majd félretesszük hűlni.

Egy nagy salátástálba tesszük a sárgarépát, a piros húsú paprikát, a zellert és az uborkát. Összekeverjük az öntettel a halszószt meg a cukrot, és addig kevergetjük, míg a cukor feloldódik. Hozzáadjuk a szójaszószt, a csilipaprikát, az ecetet meg a fokhagymát. A kész öntetet rákanalazzuk a nyers zöldségsalátára.

Kivesszük a főzőléből a kihűlt csirkehúst, lecsepegtetjük, konyhai törlőpapíron szárazra itatjuk, majd falatnyi darabokra vágjuk. A csirkehúst és a főtt tésztát az öntettel összeforgatott zöldségekhez adjuk. Lefedjük, és körülbelül 1 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy az ízek kellőképpen összeérjenek. Tálalás előtt fél órával kivesszük, majd tálaljuk.

Tipp:

• Csirkehús helyett 60 dkg fehér húsú hallal, például foltos tőkehallal, hekkel vagy lepényhallal is elkészíthetjük a salátát. Posírozzuk a halat 8-12 percig, amíg éppen csak megpuhul, de még nem esik szét a húsa. A csirkehús helyett vehetünk főtt garnélarákot vagy rákhúst is (ha konzerv, lecsöpögtetjük). A zöldségekhez hozzáadunk egy maréknyi babcsírát, ha szeretjük, és a salátát összevágott friss fűszernövényekkel, például mentalevéllel, korianderzölddel vagy bazsalikommal díszítjük.

Miért egészséges?

• A bőr nélküli csirkehús alig tartalmaz zsírt, és ami van benne, az is főként telítetlen zsírsavakból áll. A nyers répából, paprikából és zellerből összeállított saláta kiváló vitaminforrás, különösen C-vitaminból tartalmaz nagy mennyiséget.

A recept tápértéke:

Adagonként, energia 435 kcal (1814 kJ), fehérje 33 g, zsír 7 g (ebből telített 2 g), szénhidrát 64 g, (ebből cukor 9 g), rost 4,5 g, A-, C-vitamin, niacin, réz, szelén, B1-, B6-vitamin, vas, kálium


Keleties tésztasaláta csirkehússal

Keleties tésztasaláta csirkehússal

A masnitésztának újszerű ízt ad a halszószból, friss piros húsú csilipaprikából és rizsecetből készült egzotikus öntet. A sokféle tápanyagot tartalmazó…

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés