Kelkáposzta főzelék recept

Kelkáposzta főzelék
1.5 2

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

60 perc

Megnézték:
3664

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Sokan nem kedvelik a kelkáposzta főzeléket, pedig remek étel.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 fej kelkáposzta (1 kg)
  • 0.5 kg burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • majoránna
  • őrölt köménymag
  • őrölt bors
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • kevés olaj
  • teljes kiőrlésű liszt
  • jó minőségű őrölt pirospaprika

Elkészítés

Az apró cikkekre vágott kelkáposztát és a kockára vágott burgonyát feltesszük főni annyi vízben, ami ellepi. Beletesszük a húsleveskockát, a fokhagyma gerezdeket, a köménymagot (ízlés szerint), a majoránnát. Puhára főzzük. Közben elkészítjük a barna rántást.

A felhevített olajon megpirítjuk a lisztet, vigyázva, meg ne égjen. Közben a főzelékből kivesszük a fokhagymát és összezúzzuk, beletesszük a rántásba, vigyázva átpirítjuk. Levesszük a tűzről és belekerül az őrölt bors és a pirospaprika.

Felengedjük hideg vízzel. Így nem csomósodik be a rántásunk. Visszatesszük a tűzre, kevergetve felmelegítjük, amint sűrűsödik, a főzelékbe keverjük, és összeforraljuk. Amint felforrt, már kész is.

Tipp: nem mindenki kedveli, pedig igen kiváló főzelék. Én a mai főzelékemet a tegnap abált szalonna levébe főztem meg, így nem került bele húsleveskocka. Az abáló lében volt fokhagyma, így azt is felhasználtam a főzelékhez. Feltétnek sült csirkecombot használtam, amit sült krumpli fűszersóval ízesítettem. Nem tévedés, sült krumpli!


Kelkáposzta főzelék recepthez kapcsolódó receptek

Kelkáposzta főzelék

Kelkáposzta főzelék

Sokan nem kedvelik a kelkáposzta főzeléket, pedig remek étel.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kelkáposzta főzelék recepthez

thumb
Némethné Zsuzsa - 2014. február 07.
Remélem nem baj ha én is hozzászólok.Az én anyukám sem tett bele paprikát ugyan,de a káposztát csíkokra vágva fokhagymával majorannával,burgonyával,sóval feltette főzni,és lisztes rántással berántotta ha megpuhult minden.Nekünk ízlett.Igaz bár én 10 évben egyszer sem főzök,mert nem ehetem meg.Ahány ház annyi szokás,ez így van.Paprikával is épp oly kíváló főzelék szerintem.
Évus - 2014. február 06.
Szerintem is kell bele pirospaprika, meg sem tudnám enni azt a színtelen valamit. De hát ahány ház annyi szokás!
thumb
ibi1950 - 2011. március 08.
Kedves Ági! Természetesen mindenki a maga szája íze szerint készíti ételét. Én senkire sem szeretném ráerőltetni, hogy úgy főzzön ahogy én. Ismertettem, hogy a mi vidékünkön így készítik a kelkáposzta főzeléket, és, hogy a régi öregjeink, milyen takarékosan, okosan főztek, felhasználták a másik étel maradékát. Egyben köszönöm, hogy legalább elolvasta írásom, és még reagált is rá. További szép napot kívánok: Ibolya
Ági - 2011. március 07.
Kedves Ibi! Szerintem ez egy hagyományos kelkáposzta főzelék és pirospaprika nélkül készül. Általában így szokta készíteni anyukám. A kelkáposztát fazékba tesszük, annyi vizet teszünk rá, ami a nyakáig ér, sózzuk, megszórjuk bőven kömény maggal, és beleteszünk két-három gerezd fokhagymát is apró darabokra vágva. Lefedjük, és viszonylag magas lángon főzni kezdjük. 10-12 perc után leellenőrizzük a káposztát, és ha már csak kicsit nyers, mellé dobjuk a krumplit is. Közben kevés olajon egy-két fakanálnyi (ez a főzelék mennyiségétől függ) lisztet kezdünk pirítani, kevergetjük, és amikor már serceg, illata van, de még nem barnul elzárjuk. Ha megfőtt az összes zöldség, akkor egy kevés főzővízzel feleresztjük, és csomómentesre keverjük a rántást, majd hozzákeverjük kelkáposztához. (Tehát berántjuk.) Alaposan megborsozzuk, egy-két percig forraljuk, átkeverjük, és tálaljuk.