Kelkáposzta tekercs sajtszósszal

Kelkáposzta tekercs sajtszósszal

Veruss 74 ihletésére (de mégsem ugyanúgy), most hústalan változatban készítettem el a keltekercset, amely töltelékének összeállításakor bizony szárnyalhat a fantáziánk. Akár csibemell szeletbe töltött gyümölcsös sós rizs is illő tölteléke lehet a kelleveleknek.

4 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 1 csomag előfőzött rizs (12 dkg)
  • 8 db kelkáposztalevél
  • 4 fej gomba
  • 20 dkg vegyes kerti zöldség (mirelit is jó)
  • 2 szál zöldhagyma
  • 0.5 db kaliforniai piros paprika
  • 5 evőkanál olaj
  • 4 szelet füstölt sonka
  • só, bors

Sajtmártás:

  • 2 dkg vaj
  • 2 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 db kicsi háromszög alakú ömlesztett Camping sajt
  • 3 db kicsi háromszög alakú ömlesztett Karaván sajt (a könnyen olvadó a megfelelő, a fajta ízlés szerint változtatható)
  • fehér bors
  • szerecsendió reszelék
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Amennyiben nem vegetáriánus ételnek készítjük, kisebb teflon serpenyőben 2 evőkanál olajon megpirítjuk a vékony csíkokra szelt sonkát, kivesszük, a zsiradékot is félretesszük. Nagyobb serpenyőben, 1 evőkanál forró olajban, egyszerre beletéve, roppanósra pároljuk a szeletekre vágott gombát a mirelit zöldség vagy a julienne-re vágott répa, piros húsú paprika, kukorica, zöldborsó és az egyik felkarikázott újhagyma, kevés só társaságában.

Közben zöldséglevesben vagy forró, sós vízben 3 percig főzünk 8 nagy, haragoszöld kelkáposztalevelet, kivesszük, hideg vízben rögtön lehűtjük, lecsöpögtetjük. A vastagabb ereket késlappal elnyomjuk. Sós, forró vízbe 1 evőkanál olajat teszünk, 10 percig főzzük a zacskós rizst, lecsepegtetjük, a párolt zöldséggel összeforgatjuk. A keverékkel megtöltjük a kiterített leveleket, szépen feltekerjük, áztatott natúr rafia szállal vagy konyhai cérnával keresztben, hosszában átkötjük. Meg-meg forgatva mindegyiket vagy a sonka felforrósított zsiradékában átsütjük, ill. a sonkazsírral bekenve pár percig grillezzük.

A sajtmártáshoz mikróban felforrósítjuk a tejet, serpenyőbe öntjük a vajat, belekeverjük a lisztet, gyorsan kevergetve 10 másodpercig sütjük, majd folyamatosan hozzáöntjük a forró tejet, csomómentesre keverjük, vagyis fehér rántást vagy besamel mártást készítünk. Beleolvasztjuk vagy belereszeljük a sajtot, attól függ, milyen fajta. Lassú tűzön tovább kevergetve sűrűsödésig főzzük. A tűzről levéve sóval, fehér borssal ízesítjük, szerecsendióval illatosítjuk.

Tálaláskor esetleg 1 dl forró tejszínnel lazíthatjuk, a keltekercsek köré öntjük, a tányérokat sült sonkacsíkokkal, zöldhagyma szárral, sült paprikával díszítjük. Főtt rizsféle vagy apró vajgaluska társaságában tálaljuk. Sonka nélkül vegetáriánus ebéd-vacsorának is kitűnő. Jó étvágyat kívánok!! Készítette: Nyersné Vajda Márta