Kelkáposztás rétes

Kelkáposztás rétes

A rétes még ropogósabb lesz, ha sütés közben a kiszivárgó folyadékkal locsolgatjuk. A kinyújtott, nyers réteslapoknak kb. 10 cm-rel hosszabbnak kell lenniük a tepsinél.

3 személyre

  • 1 adag rétestészta

A töltelékhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg vaj
  • 20 dkg habtejszín
  • 1.2 kg kelkáposzta
  • 15 dkg reszelt ementáli sajt
  • 1 csipet reszelt szerecsendió
  • 20 dkg lisztes burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 db tojás
  • só, fekete bors, cayenne-i bors
  • 1 csomó petrezselyem
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Elkészítjük a rétestésztát és 30 percig pihentetjük, közben a tepsit kikenjük.

A töltelékhez a kelkáposztát nyolcfelé vágjuk, megmossuk és felaprítjuk. Leöblítjük a petrezselymet, lerázzuk róla a vizet és összevágjuk. Megmossuk a burgonyát, meghámozzuk és kockákra vágjuk. A kelkáposztát, a petrezselymet és a burgonyát robotgépben finomra aprítjuk.

A sütőt 200 °C-ra (légkeveréses sütő 180 °C, gázsütő 3–4-es fokozat) előmelegítjük. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk és összevágjuk. Összekeverjük a sajttal, a tejszínnel és a finomra aprított hozzávalókkal. Megszórjuk sóval, borssal és szerecsendióval.

A tepsit a vaj felével kikenjük. A tésztát 2 adagra osztjuk, és kézháttal húzogatva leheletvékonyra nyújtjuk. A réteslapokat beolajozzuk, ráterítjük a tölteléket és felgöngyöljük. A végeket visszahajtjuk, és a réteseket egymás mellé csúsztatjuk a tepsibe.

Az előmelegített sütőben 45–50 percig sütjük. Közben kétszer-háromszor bekenjük a maradék vajjal és a sütés közben kicsorgó folyadékkal.