Kelt forgács fánk recept
Beküldő: Bali78 Nehézség: Elkészítési idő: 60 perc
Megnézték: |
Horváth Ilona recepje
A recept hozzávalói ( személyre)
- 35 dkg finomliszt
- 5 db tojássárgája
- 5 dkg cukor, vagy cukor helyette 3-5 csomag van.cukor
- 6 dkg vaj
- 1.5 dkg élesztő
- 1 dl tejföl
- 0.5 dl deci tej, amibe az élesztőt felfuttajuk
- 2 evőkanál rum
- csipet só
- olaj a sütéshez
- tetejére fahéjas porcukor, vagy lekvár, én csoki öntetet használtam
Elkészítés
Az élesztőt egy evőkanál langyos tejben felfuttatjuk, a lisztet a vajjal összemorzsoljuk és a többi anyaggal összekeverve jól kidolgozzuk. Ha kevés a liszt még hintünk bele, és addig dagasztjuk, míg rétestészta keménységű nem lesz, azaz elválik a kéztől és a táltól. Fél órát pihentetjük.
Kinyújtjuk kb. 3 mm vékoonyra (én 5 miliméteresre, szeretek beleharapni) és kb. 5-6 cm-es darabokat vágunk ki belőle, a belsejét hosszában 1x vagy 2x bevágjuk és a végeket átdugjuk a nyíláson. Forró, bő olajban percek alatt megsül, megfordítjuk. Kiszedjük szalvétára, vagy valamire, hogy beszívja a lecsöpögő olajat. Meghintjük fahéjas porcukorral, aki akar ehet hozzá rummal elkevert, hígitott baracklekvárt, vagy akármilyen lekvárral CSOKIÖNTETTEL NAGYON JÓ!!!
Jó étvágyat. Akinek van dagasztó gépe, annak könnyebb!!!! Ha marad másnap reggelire kicsit megszárad, mikróban, vagy ha az nincs, picit vizzel meghintve sütőben 2 perc alatt ismét puha lesz és tejjel, kakaóval, tejeskávéval isteni reggeli. Ez csak egyszer fordult elő nálunk. A lényeg, hogy vastagabb, s harapnivaló mint a rendes fánk, csak a formája más!!!