Kelt tésztás mákos kalács, és káposztás hajtóka recept

Kelt tésztás mákos kalács, és káposztás hajtóka
5 1

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
ibi1950

Nehézség:

Elkészítési idő:

120 perc

Megnézték:
6546

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Családunkban a férfiak körében igen népszerű a káposztás hajtóka. Készíthető édeskés, és sós változatban. Falunkban elmaradhatatlan tésztaféleség szüretkor.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

  • 0.5 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 0.5 liter tej
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 20 dkg mák
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • tetszés szerinti édesítőszer, esetleg mazsola
  • 1 kg káposzta
  • 1 evőkanál zsiradék
  • pici cukor
  • 1 db egész tojás a lekenéshez

Elkészítés

A lisztet tálba szitáljuk, pici sót teszünk bele, a tejet meglangyosítjuk, 1 dl tejben pici cukorral felfuttatjuk az élesztőt, a vajat felolvasztjuk, a 2 db tojást ketté választjuk, a fehérjét félretesszük. A felfutott élesztővel a két tojás sárgájával, és az olvasztott vajjal bedagasztjuk a tésztát, felhasználva a langyos tejet. Jól kidolgozzuk, és meleg helyen letakarva a duplájára kelesztjük. A tészta akkor jól kidolgozott, ha a tál falától, és a kezünkről leválik, vagy a fakanálról, mert én azzal dagasztok. Nagyanyámtól tanultam. Amikor megkelt a tésztánk, visszadagasztjuk, és még egyszer megkelesztjük.

Közben elkészítjük a töltelékeket. A mákot összekeverjük az ízesítő anyagokkal, cukor, vaníliás cukor, citromhéja, mazsola, és kevés tejjel elkeverve kicsit megfőzzük. Nem kell hozzá sok tej, mert nem lehet folyós a töltelék. Kb. 1,5 dl tej. A tűzről levéve, belekeverjük a két tojás kemény habbá vert fehérjét, félretesszük hűlni.

A káposztát lereszeljük, kissé besózzuk, olajban megpirítunk 1 evőkanál cukrot, és ezen pároljuk szép arany barnára a kinyomkodott káposztát, Ízesítjük őrölt borssal, és esetleg pici cukorral, ha szükséges. Kihűtjük.

A másodszori kelesztés után, tésztánkat két cipóra osztjuk, kisodorva megtöltjük a kihűlt töltelékekkel. Zsiradékkal kikent tepsibe tesszük, tetejét megkenjük a felvert tojással, oldalát pedig olajjal, vagy olvasztott zsírral, majd kelesztjük. Mielőtt az előmelegített sütőbe tennénk, újból átkenjük a tojással. Kevés helyen átszurkáljuk hústűvel, hogy a gőz könnyen távozzon, ne repedjen meg a kalácsunk. Szép pirosra sütjük. Jó étvágyat kívánok hozzá!


Kelt tésztás mákos kalács, és káposztás hajtóka recepthez kapcsolódó receptek

Kelt tésztás mákos kalács, és káposztás hajtóka

Kelt tésztás mákos kalács, és káposztás hajtóka

Családunkban a férfiak körében igen népszerű a káposztás hajtóka. Készíthető édeskés, és sós változatban. Falunkban elmaradhatatlan tésztaféleség szüretkor.

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kelt tésztás mákos kalács, és káposztás hajtóka recepthez

thumb
ibi1950 - 2011. március 11.
Így van. Még több levegő kerül a tésztába, és sokkal finomabb lesz. Nagyanyámtól örököl- tem, így szokta készíteni a kelt tésztát.
Batuczkyné Gyócsi Mária - 2011. március 10.
Ha mégegyszer ujra kelesztjük, akkor finomabb lesz a tészta?