Kelt vajas tekercs

Kelt vajas tekercs

Vendégváráshoz vagy akár egy tartalmas leves után kiváló kelt tészta. Édes töltelékkel is készíthetjük, ám akkor a cukor-só arányt értelemszerűen meg kell változtatnunk. Kenyérsütőgéppel is bedagaszthatjuk.

6 személyre

A recept hozzávalói ( személyre)

18 db tekercs tésztájához

  • 0.5 kg liszt
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 tk porcukor
  • 1 db tojás sárgája
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk só

A krémhez

  • 10 dkg lágy vaj
  • 1 tk só
  • 1 db tojás sárgája
  • 20 dkg Trappista sajt
  • 5 dkg Karavánsajt
Számold ki, mennyi kalória van ebben az ételben!

Elkészítés

Az élesztőt 1 dl cukrozott tejben felfuttatjuk. A tojássárgáját és a sót elkeverjük a maradék tejjel és az élesztős tejjel meg az olvasztott vajjal együtt a langyos liszt közepén kialakított mélyedésbe tesszük. Lágyabb kelt tésztát készítünk, simára dolgozzuk, duplájára kelesztjük. A sajtokat megreszeljük, a krémhez valókat összekeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára terítjük, nagyra és vékonyra nyújtjuk. Megkenjük a sajtos vajkrémmel. Hosszanti oldalánál kezdve feltekerjük, éles késsel trapéz alakúra darabokra vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 30 percet még kelesztjük. Közben a sütőt 170 fokra előmelegítjük. A megkelt tészta tetejét megkenjük a vaj-tej elegyével és a forró sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.

Jó étvágyat kívánok!

Készítette és fényképezte: Nyersné Vajda Márta