Kenyérlángos - (a Töki pompos rólam koppintott?) recept

Kenyérlángos  - (a Töki pompos rólam koppintott?)
4.5 21

Itt tudod értékelni a receptet, csak kattints a megfelelő csillagra

Beküldő:
vajdamarta

Nehézség:

Elkészítési idő:

30 perc

Megnézték:
21512

értékeld a receptet!

szólj hozzá!

add a kedvenceidhez!

nyomtasd ki!

küldd tovább!

bevásárló listára!


Klasszikus kenyérlángos recept - vagy töki pompos?

9 személyre

  • 0.5 kg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 teáskanál kristálycukor
  • 5 dkg kockaélesztő
  • 2 db főtt krumpli + 2 dl sós, langyos főzőlé
  • 1 evőkanál szalonnazsír
  • 0.5 evőkanál só
  • 0.5 l jófajta tejföl
  • 1 db nagyobb lilahagyma
  • 25 dkg húsos szalonna, sonka
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg Trappista sajt

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk. Jó sós vízben megfőzzük az apróra vágott krumplit. Áttörjük, langyosan hozzáadjuk a liszthez, sózzuk, hozzátesszük az élesztős tejet, a zsírt. A krumpli langyos főzőlevét apránként beleöntve összeállítjuk a tésztát. 1/2 órát kelesztjük. Kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, kis zsírral még átkenjük.

A tejfölbe nyomjuk a fokhagymákat, kicsit még megsózzuk, rákenjük a tésztára, rászórjuk a kockákra vágott húsos szalonna - sonka keveréket és a kockára vágott lilahagymát. A tepsit 180 fokra állított hideg sütőbe toljuk, ott még kicsit kel a tészta. 25 perc múlva rászórjuk a durván nagyra reszelt sajtot, még 10 percig sütjük. Ne hagyjuk kiszáradni vagy odaégni. 9 részre vágjuk. Repeta nincs...! Hűs sör, limonádé kívánkozik mellé.


Kenyérlángos - (a Töki pompos rólam koppintott?) recepthez kapcsolódó receptek

Kenyérlángos  - (a Töki pompos rólam koppintott?)

Kenyérlángos - (a Töki pompos rólam koppintott?)

Klasszikus kenyérlángos recept - vagy töki pompos?

Hozzászólok

Be kell jelentkezned hogy hozzászólj ehhez a recepthez!

Bejelentkezés

Hozzászólások a(z) Kenyérlángos - (a Töki pompos rólam koppintott?) recepthez

Takács Mária - 2012. augusztus 04.
Kedves Márta! Ez nagyon finom,a fiam nagyon szereti! Az elkészítési időn abajogni értelmetlen dolog,ha valaki meg akarja csinálni,és finom!!!! Köszönöm a receptet,remélem lesz még több is!!!!!! Macus
oli dozsa - 2011. november 27.
keves marta hat ez igazan nagyszeru en per pil ojan ehes vagyok hogy talan neki kezdek enek a langosna koszonom a receptet oli
Ani - 2011. november 27.
Hölgytársaim! Egy ilyen egyszerű és finom étel esetén,olyan kicsinyes dolog az elkészítési időn görcsölni... Finom és egyszerű,ez a lényeg! Üdv.mindenkinek! köszönöm a receptet!
Győriné Éva - 2011. szeptember 09.
Köszönet a finom receptekért. Nekem is elő van fizetve a Paprika magazin 1 évre. Decemberben jár le. sok jó tanácsot lehet belőle megismerni.
thumb
Receptvarázs - 2011. április 12.
Kedves Ilona, örülönk, hogy ránk talált!
Ilona Tiborné Tóth - 2011. április 11.
Tetszik a recept!Most találtam rá erre az oldalra Sok jó ötlete lehet kapni a receptvarázstól Köszi Ilona
thumb
vajdamarta - 2011. február 16.
Kedves Eternity! Számolok: 2 percnyi idő a 2 krumpli hámozása, darabolása, mosása, vízben főni tevése. 15 perc főzés, 4 perc langyosra hűtés - hideg vízbe állítva a főzőedényt. Ezalatt kockára vágjuk a szalonna-sonkafélét, meglangyosítjuk a tejet, pici cukorral felfuttatjuk benne az élesztőt, továbbá megtisztítjuk a fokhagymát, belenyomjuk a tejfölbe, a lila hagymát felszeleteljük, majd a sajtot is lereszeljük. Még marad 2 percünk,hogy elmossuk a fokhagymaprést, megengedjük a hideg vizet a forró krumplis lábasnak, kibéleljük sütőpapírral a tepsit. Ezután a megfőtt krumpliról leöntjük és a kiengedett hideg vízben langyosra hűtjük a levet, közben áttörjük a főtt krumplit a zsírral. Eddig 21 perc telt el. 5 perc alatt összeállítjuk a tésztát az élesztős tejjel, langyos krumplilével, kelesztjük fél órát. Az az igazság, hogy ez a kelesztés elmaradhat, amennyiben begyújtáskor 180 fokra /légkeverésnél 160 fokra/ beállított hideg sütőbe helyezzük a tepsit a kinyújtott, megkent és megrakott tésztával. Ez ilyen egyszerű kelt tészta. Semmi fakszni, meg hólyagosra gyúrás, meg 2x kelesztés több órán át! Tehát amíg a sütőben sül a lángosunk, pomposunk, kenyértésztánk, netán pizzánk, nevezze ki ki tetszése szerint, 30 percig nyugodtan végezhetünk más munkát. A sajtot én a sütés vége előtt 10 perccel szórom rá, de van, aki a sütőbe tevés előtt szokta. Úgy érzem, a jogosan kifogásolt 30 perc valóban nagyon kevés elkészítési időnek feltüntetve. Bocsánat érte. Elírtam... 60 perc reálisabb, a gyakorlatlanoknak inkább 80. Ez esetben talán 'festékhiba miatt' maradt le a 3-as baloldala:))) A lényeg, hogy érdemes elkészíteni!!!
ibi1950 - 2011. február 16.
Kedves Eternity! Szeretettel ajánlom a burgonyás lepényt, garantáltan finom és rövid idő alatt kész, nem kell sodorni, amíg kel, összevágod a rávalót, kiadós finom. Keresd az ibi 1950 alatt.
eternity - 2011. február 15.
30 perc? Ember, ez szorosan számolva is legalább két órás ügy. A krumplifőzés + a kelesztés + a sütés. Messze van a gyorstól. :/ De biztos finom.
thumb
vajdamarta - 2010. október 02.
Kedves Rinka, én csak vicceltem! Tudom, hogy a Töki pompos errefelé már szinte őskori étel. Csak meglepett, hogy én az Alföldről ide költözve szinte ugyanúgy készítettem már ott is ezt a finomságot. Nagymamám a Tisza mellett élt, kemencében sütötte, bár nem rakta meg ilyen gazdagon a tetejét. Tölts fel te is fotókat azokról, amiket főzöl. Sokan szeretjük nézegetni, esetleg továbbfejlesztve elkészíteni. Nálam így készült a Napraforgó és a Zebrasüti is. Sok sikert! Üdv.: Márti
Rinka - 2010. október 02.
Kedves Márta! Szerintem nem koppintották, a férjem évek óta csinálja, a feltöltött kép akár az övé is lehetne. Nagyon finom harapnivaló, a barátaink nagyon szeretik. Ha legközelebb csinálunk feltöltöm és is. További jó fözöcskézést! Üdv, Rinka