Kenyérlángos - (a Töki pompos rólam koppintott?) recept
Beküldő: vajdamarta Nehézség: Elkészítési idő: 30 perc
Megnézték: |
Klasszikus kenyérlángos recept - vagy töki pompos?
- 0.5 kg liszt
- 1 dl tej
- 2 teáskanál kristálycukor
- 5 dkg kockaélesztő
- 2 db főtt krumpli + 2 dl sós, langyos főzőlé
- 1 evőkanál szalonnazsír
- 0.5 evőkanál só
- 0.5 l jófajta tejföl
- 1 db nagyobb lilahagyma
- 25 dkg húsos szalonna, sonka
- 3 gerezd fokhagyma
- 20 dkg Trappista sajt
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és az élesztőt. Felfuttatjuk. Jó sós vízben megfőzzük az apróra vágott krumplit. Áttörjük, langyosan hozzáadjuk a liszthez, sózzuk, hozzátesszük az élesztős tejet, a zsírt. A krumpli langyos főzőlevét apránként beleöntve összeállítjuk a tésztát. 1/2 órát kelesztjük. Kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, kis zsírral még átkenjük.
A tejfölbe nyomjuk a fokhagymákat, kicsit még megsózzuk, rákenjük a tésztára, rászórjuk a kockákra vágott húsos szalonna - sonka keveréket és a kockára vágott lilahagymát. A tepsit 180 fokra állított hideg sütőbe toljuk, ott még kicsit kel a tészta. 25 perc múlva rászórjuk a durván nagyra reszelt sajtot, még 10 percig sütjük. Ne hagyjuk kiszáradni vagy odaégni. 9 részre vágjuk. Repeta nincs...! Hűs sör, limonádé kívánkozik mellé.